И как да си приготвите печени кюфтенца с червен и чер пипер
Независимо дали ги наричате с умилителното "кюфтенца" или с фамилиарното "кюфтаци", знаете ли, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтетата пред пържолите?
Всъщност най-ранните писмени данни за топките от мляно месо (на англ. - meatballs) произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 г. Подобно на картофената салата и скарата, те имат най-много вариации в зависимост от особеностите на националната кухня.
Ето 10 любопитни факта за кюфтетата, а разнообразни рецепти за приготвянето им търсете в Kulinaria.bg:
1. Кюфтетата се консумират както самостоятелно (с гарнитура), така и като съставка от други ястия, сандвичи и супи.
2. В Испания ги предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка.
3. В Азия можете да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар.
4. По подразбиране кюфтето съдържа кайма - от говеждо, свинско, пилешко, пуешко - плюс хомогенизираща съставка, например галета и яйце.
5. Съществуват над 20 хил. вариации на рецептата, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите: картофени, спаначени, магданозени, от тиквички или от леща.
Видео: "Облачно, с кюфтета 2"
6. Майстор-готвачите смесват каймата със стар хляб, накиснат в мляко.
7. Според други кулинарни специалисти не каймата, а подправките са тайната на съвършеното кюфте.
8. В Италия към класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
9. В Близкия изток кюфтетата се подправят с канела, кимион, индийско орехче.
10. Шведските кюфтенца са богато ароматизирани с лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят с кайма смес, от свинско и говеждо месо, и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.
Как да си приготвите печени кюфтенца с червен и чер пипер
Продукти: по 1 ч.л. млян кимион, сол, чер и червен пипер, 5 стръка магданоз, 1 глава лук, 1 кг кайма.
Начин на приготвяне:
Слагаме каймата в голяма купа и я размесваме с дребно нарязания лук и магданоз. След това я овкусяваме с подправките, като освен чер, червен пипер и кимион може да добавим и много ситно нарязана люта чушка, 1-2 скилидки чесън, чубрица.
От така замесената кайма оформяме кръгли кюфтенца, които притискаме между дланите (помага, ако потопим ръцете си във вода).
Нареждаме кюфтенцата в намаслена тава. При печенето ги обръщаме, без да ги пробождаме.
Поднасяме топли, с гарнитура от свежа салата по избор.
Източник: foodpanda, Kulinaria.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook