И как да си приготвите печени кюфтенца с червен и чер пипер

Независимо дали ги наричате с умилителното "кюфтенца" или с фамилиарното "кюфтаци", знаете ли, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтетата пред пържолите?

Всъщност най-ранните писмени данни за топките от мляно месо (на англ. - meatballs) произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 г. Подобно на картофената салата и скарата, те имат най-много вариации в зависимост от особеностите на националната кухня.

Ето 10 любопитни факта за кюфтетата, а разнообразни рецепти за приготвянето им търсете в Kulinaria.bg:

1. Кюфтетата се консумират както самостоятелно (с гарнитура), така и като съставка от други ястия, сандвичи и супи. 

2. В Испания ги предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка.

3. В Азия можете да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар.

4. По подразбиране кюфтето съдържа кайма - от говеждо, свинско, пилешко, пуешко - плюс хомогенизираща съставка, например галета и яйце. 

5. Съществуват над 20 хил. вариации на рецептата, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите: картофени, спаначени, магданозени, от тиквички или от леща. 

Видео: "Облачно, с кюфтета 2"

6. Майстор-готвачите смесват каймата със стар хляб, накиснат в мляко. 

7. Според други кулинарни специалисти не каймата, а подправките са тайната на съвършеното кюфте.

8. В Италия към класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто. 

9. В Близкия изток кюфтетата се подправят с канела, кимион, индийско орехче.

10. Шведските кюфтенца са богато ароматизирани с лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят с кайма смес, от свинско и говеждо месо, и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.

Как да си приготвите печени кюфтенца с червен и чер пипер

Продукти: по 1 ч.л. млян кимион, сол, чер и червен пипер, 5 стръка магданоз, 1 глава лук, 1 кг кайма.

Начин на приготвяне:

Слагаме каймата в голяма купа и я размесваме с дребно нарязания лук и магданоз. След това я овкусяваме с подправките, като освен чер, червен пипер и кимион може да добавим и много ситно нарязана люта чушка, 1-2 скилидки чесън, чубрица.

От така замесената кайма оформяме кръгли кюфтенца, които притискаме между дланите (помага, ако потопим ръцете си във вода).

Нареждаме кюфтенцата в намаслена тава. При печенето ги обръщаме, без да ги пробождаме.

Поднасяме топли, с гарнитура от свежа салата по избор.

Източник: foodpanda, Kulinaria.bg