Повече от половината мениджъри смятат, че възможностите за правене на бизнес в страната ще бъдат засегнати от Brexit

Една на всеки четири компании във Великобритания обмисля да премести управлението на бизнеса си извън Острова. Това показва изследване на KPMG сред 100 бизнес лидери. 

Тези настроения са пряко следствие от решението на британския народ да напусне Европейския съюз. Над 70% от анкетираните бизнесмени обаче смятат, че Brexit няма да засегне финансовите резултати на управляваните от тях компании, нито икономиката на Великобритания като цяло.

Главните изпълнителни директори реагират на несигурността като планират извънредната ситуация, коментира пред "Блумбърг" директорът на британското поделение на KPMG Саймън Колинс. 

"Повече от половината от анкетираните мениджъри смятат, че възможностите за правене на бизнес в страната ще бъдат засегнати от това решение и поради тази причина за много от тях е важно да се застраховат срещу тези трудности", добавя той.

Виж още: 7 града, които могат да откраднат бизнеса от Лондон

Според проучването бизнесът очаква министър-председателят Тереза Мей да свърши много работа, за да запази тези компании в сраната, а с тях и работните места. 

Мениджърите са на мнение, че Великобритания трябва да търси споразумение с Европейския съюз, което да ограничи имиграцията в страната, но и да запази близките търговски връзки с другите 27 държави в съюза. Преди референдума тогавашният министър на финансите Джордж Осбърн каза, че Brexit би засегнал най малко 820 хил. работни места.

Политиците наистина трябва да са притеснени от изтичането на британски бизнес извън границите на страната, коментира Колинс. 

По негово мнение обаче плановете за напускане на границите може и да не се осъществят, ако правителството обърне по-сериозно внимание върху проблемите, предизвикани от гласуването.

Виж още: Разединението прави силата

Източник: "Блумбърг"