Във филмовия мюзикъл от 1965 г. е една от емблематичните роли на актрисата Джули Андрюс, към която Лейди Гага отдаде почит с изненадващо дори за феновете й вокално майсторство

Лейди Гага не за първи път изпълнява класически песни - миналата година тя записа цял албум с джаз стандарти в дует с ветерана Тони Бенет и изнесе серия концерти с него.

Виж още: От Шер до Лейди Гага - Bang Bang в осем версии

На наградите "Оскар" миналата неделя тя изненада с неподозирани вокални висоти и накара кинозвездите в холивудския "Долби тиътър" да я аплодират, станали на крака.

Поводът беше 50-годишнината от премиерата на филмовия мюзикъл "Звукът на музиката" (1965), най-касовото заглавие в жанра към днешна дата.

Лейди Гага изпя The Sound of Music, My Favorite Things и Climb Ev'ry Mountain, като се доближи максимално до оригиналното изпълнение на Джули Андрюс, известна навремето с гласовия си диапазон от четири октави.

Английската актриса, която на 1 октомври трябва да навърши 80, печели "Оскар" година по-рано с дебюта си в "Мери Попинз" (1964), игрална продукция на "Дисни", а сред конкурентките й в категорията за главна женска роля е Одри Хепбърн с "Моята прекрасна лейди".

Андрюс пробива на лондонския Уест Енд, а след това и на Бродуей, където започва да играе едва навършила 19.

Десетилетие по-късно вече е и кинозвезда - "Мери Попинз" става най-касовата продукция на "Дисни" и единственият им филм, спечелил 13 номинации за "Оскар", а историята за създаването му наскоро бе пренесена на екран във филма с Ема Томпсън и Том Ханкс "Спасяването на г-н Банкс".

Всъщност "Звукът на музиката" е екранизация по едноименния мюзикъл на тандема Роджърс и Хамърстайн, който на свой ред се базира на мемоарната книга от Мария фон Трап и германския филм Die Trapp-Familie.

Лентата е режисирана от Робърт Уайз по действителен случай от навечерието на Втората световна война и е заснета в Залцбург, на фона на живописните австрийски Алпи. Резултатът - 10 номинации за "Оскар" и пет от статуетките - за филм на годината, режисура, монтаж, звук и музикална обработка.

Номинирана е и самата Джули Андрюс, отново в ролята на бавачка, която не й носи втори "Оскар", но печели "Златен глобус". Героинята й Мария се грижи за децата на овдовелия кап. Фон Трап (Кристофър Плъмър), за когото по-късно се омъжва.

Определяна в началото като "най-младата британска примадона" заради своето колоратурно сопрано, Джули Андрюс избира мюзикълите пред операта - и позитивните емоции пред сериозните драми.

През 70-те нейната кариера тръгва надолу за сметка на личния живот. Днес тя е не само майка на пет деца, но също така баба и прабаба, а бракът й с режисьора Блейк Едуардс продължава над 40 години, до смъртта му през 2010-а...

Истинската Мария фон Трап, доживяла до преклонна възраст, гостува през 1973-та в нейното предаване по Ей Би Си "Часът на Джули Андрюс", където я учи как всъщност се пеят тиролските планинарски песни, т.нар. йодлери.

С филма на съпруга си "Виктор Виктория" (1982), където изпълнява и мъжка роля, актрисата получава своята трета номинация за "Оскар". Същинското й завръщане е две десетилетия по-късно, в комедията на "Дисни" с Ан Хатауей "Дневниците на принцесата", която има продължение през 2004-та.

С възрастта вокалният диапазон на Джули Андрюс намалява, а след неуспешна операция на гърлото през 1997 г. звънливият й глас е на практика изгубен, сведен до "крехко алто".

Винаги обаче можем да си припомняме жизнерадостните й трели от "Звукът на музиката", чиято премиера се е състояла преди точно 50 години, на 2 март 1965-а.

Например с една най-популярните песни от саундтрака е My Favorite Things, която Мария (Андрюс) изпълнява, за да успокои децата по време на гръмотевична буря.