От руска страна опровергаха слуховете за възобновяване на проекта в най-скоро време

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна - работата по него е спряна. Така говорител на руското министерство на енергетиката коментира пред ТАСС появилата се информация за възобновяване на проекта. 

По-рано през деня агенцията съобщи, позовавайки се на българско издание, че до няколко седмици работата по "Южен поток" ще бъде подновена. Малко по-късно след това дойде и опровержението от руска страна. 

Информацията е от българския вестник "Стандарт" и в нея се споменава за рестарта на "Южен поток", като според изданието премиерът Бойко Борисов "се похвалил пред най-близкото си обкръжение".

Спирането на проекта "Южен поток" бе обявено на в началото на декември 2014 г. от руския президент Владимир Путин по време на негово посещение в Анкара. Дни по-късно председателят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

През декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от ЕНИ – италианският партньор на "Газпром", беше уведомена за спирането на "Южен поток".

Виж още: Путин: Писна ми от българите

Газопроводът на стойност 15,5 млрд. евро, трябваше да доставя 67 млрд. куб.м. газ до Европа. Той трябваше да минава по дъното на Черно море и се предвиждаше да заработи в началото на 2016 г.

Източник: ТАСС, "Стандарт"