Социалните мрежи може да се окажат голям източник на информация за заболяванията

Гневните статуси в социалните мрежи често имат успокояващ ефект. Все пак може да се окаже, че те имат и друго свойство - да предсказват вероятността за проблеми със сърцето и риска от инфаркт.

Гневният език като риск от заболяване

Изследване на университета в Пенсилвания показва сериозна връзка между използвания гневен език в "Туитър" и процента смъртност в следствие на проблеми със сърцето, пише британският в. "Дейли телеграф".

Множество предишни изследвания са показали връзката между инфаркта и пушенето, ниските доходи, стреса и т.н., но се оказва, че поведението в "Туитър" е много по-сериозен индикатор за рисковете от сърдечни заболявания от много други традиционни фактори.

Според учените по-позитивен език и по-мили думи в туитовете могат да подействат като превантивна мярка срещу различни болести.

"Туитър" като база данни

Виж още: Полезни съвети за здраво сърце

Изследователите смятат, че с милиардите си потребители, пишещи ежедневно за своите преживявания, мисли и чувства, светът на социалните медии представлява нова граница за психологически изследвания.

Използването на "Туитър" като прозорец към колективното психологическо състояние може да се окаже полезен инструмент в епидемиологията и измерването на ефективността на публично-здравните интервенции, смятат учените.

Изглежда "Туитър" улавя много от информацията, която се получава от здравните и демографските индикатори, но също така дава и нещо допълнително, заявява Грегъри Парк, докторант от Университета по изкуства и Научния департамент по психология.