Римейкът на класическия холивудски мюзикъл е режисьорски дебют на Брадли Купър, който изпълнява и главната мъжка роля

A Star is Born се появява на големия екран още през 1937 г. Филмът е превърнат в мюзикъл през 1954-та с участието на Джуди Гарланд ("Вълшебникът от Оз"), ухажвана десетина години за ролята.

Това е своеобразното й завръщане в Холивуд след 4-годишна пауза, през която тя губи договора си с MGM, прави опит за самоубийство и полага усилия да откаже наркотиците. Партнира й британският актьор Джеймс Мейсън ("Лолита").

През 1976 г. звездите на "Роди се звезда" са вече двама певци, които с успех градят и филмова кариера: Барбра Стрейзънд и Крис Кристоферсън.

Римейкът му, който се очаква през октомври, е режисьорски дебют на актьора от трилогията "Последният ергенски запой" Брадли Купър. В главната женска роля е попзвездата Лейди Гага, дебютирала като актриса с по-малки роли в "Мачете убива" и сериала "Зловеща семейна история". В случая тя е и авторка на песни заедно с музикалния продуцент на филма Марк Ронсън.

Сюжетът: Една звезда се ражда, друга умира... Това е историята на самия Холивуд: цената на славата и мрачният, трагичен чар на звездната кариера, обобщава "Ентъртейнмънт уикли".

Подобно на предишния филм, новият пренася действието от киноиндустрията в музикалния бизнес. Кънтри звездата Джаксън Мей открива на клубната сцена талантливата Али, която се опитва да пробие. Спохожда я успех, но докато той се бори с алкохола и своите вътрешни демони, любовта им е обречена...

Във версията от 70-те героите се наричат Джон Норман Хауърд и Естер Хофман. Гласът на Стрейзънд е най-голямата атракция на филма, а любовната тема Evergreen, която тя пише съвместно с Пол Уилямс, им носи "Оскар".

"Роди се звезда" (1954) е първият мюзикъл на режисьора Джордж Кюкор, който по-късно печели "Оскар" с "Моята прекрасна лейди". Изгряващата певица Естер Блодгет (Гарланд) хваща окото на Норман Мейн (Мейсън), алкохолизиран актьор, чиято кариера е в застой. Любовта им преобразява и двамата, но само един ще оцелее в Холивуд...

Сред песните във филма са номинираната за "Оскар" The Man that Got Away и Born in a Trunk, които влизат в репертоара на пеещата актриса, по-известна и като майка на звездата от "Кабаре" Лайза Минели.

В оригинала от 1937 г. няма музика, но пък съавторка на сценария е прочутата писателка Дороти Паркър. Мнозина смятат, че в основата му е действителният случай с разпадналия се брак на кинозвездата Барбара Стануик за водевилния актьор Франк Фей. В ролите на Естер Блодгет / Вики Лестър е Джанет Гейнър, а Норман Мей се играе от Фредрик Марч.

"Ще се шокирате от цената, която трябва да се плати - в разбити сърца и сълзи - за всеки миг на триумф в Холивуд", гласи рекламата за филма, анонсиран като "първата истинска холивудска история".