Изказването на Жан-Клод Юнкер пред Европарламента беше по адрес на британски политици като Найджъл Фараж и Борис Джонсън, докато междувременно в Лондон като официален фаворит за лидер на торите се наложи привърженичка на ЕС

Старата максима, че плъховете първи напускат потъващия кораб, може да се отнесе към Великобритания заради референдума за излизане от ЕС, но председателят на Европейската комисия я използва по адрес на конкретни политици от Острова, защитаващи т.нар. Brexit.

Жан-Клод Юнкер ги нарече "ретронационалисти, а не патриоти" и добави, че патриотите не напускат кораба, когато положението стане трудно. Агитиралите против еврочленството нямат план какво да правят оттук нататък, напомни още той.

С мореплавателни метафори заговори още британският премиер Дейвид Камерън, когато след референдума обяви, че до есента се оттегля от поста, защото не е човекът, който трябва да изведе държавния кораб от общността.

Виж още: Кой ще наследи Дейвид Камерън? Шок - няма да е Борис Джонсън

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер (Германия) беше категоричен, че след референдума останалите 27 държави членки не трябва да позволяват да станат заложници на политическия хаос в Лондон. Той също отбеляза, че Борис Джонсън и Найджъл Фараж са "напуснали кораба", когато положението е станало сложно, и определи поведението им като "страхливо".

В подобен остър тон беше и изказването на Ги Верхофстад (Белгия), водач на либералните евродепутатите от АЛДЕ. Плъховете се спасяват от потъващия кораб, коментира и той, като описа вота за Brexit като земетресение и призова Европейския съвет да спре да "сомнамбулства към пропастта: хлабава федерация от държави не може да проработи. Или ЕС ще се промени, или ще загине. Съветът трябва да приеме, че гражданите не са против Европа, те са против тази Европа" - напомняйки, че според най-новото проучване на Евробарометър гражданите искат повече действия на ниво ЕС, а не по-малко.

 Виж още: Евродепутатите призоваха за бърз Brexit и дълбока реформа на ЕС

Лидерката на Зелените Ребека Хармс (Германия) също разкритикува популистите и националистите, които използват обикновени граждани за постигане на собствените си цели и ги водят против собствените им интереси: "Мога само да презирам всички Фараж, Льо Пен и Фон Щорх на този свят, които настройват обикновени хора един срещу друг."

В заключение Юнкер обвини някои евродепутати, че използват Brexit като претекст да кажат това, което и без това са искали да кажат. Според него нито той, нито Комисията като цяло могат да бъдат държани отговорни заради вота за напускане на ЕС.

В продължение на 40 години британските правителства отричаха всичко постигнато от ЕС, припомни той и добави: "В крайна сметка не е изненадващо, че някои хора вярват на нещата, с които са били лъгани цели десетилетия. Сега резултатите са налице."

Виж още: Фараж се отметна от основното послание на Brexit

Междувременно в Лондон първият тур от гласуването на депутатите консерватори сведе броя на кандидатите за лидер и приемник на Дейвид Камерън до трима.

Петият, Лиъм Фокс, отпадна с най-ниска подкрепа (16 гласа), а четвъртият в подреждането Стивън Краб се оттегли доброволно, след като получи 34 гласа. И двамата декларираха, че подкрепят вътрешната министърка Тереза Мей, която излезе начело във вътрешнопартийния вот със 165 гласа. Това са над половината от всички 330 депутати на торите, тъй като самият Камерън не е подкрепил никого на първия тур.

На второ място е друга дама - Андрея Ледсъм, която събра 66 гласа и се ползва с персоналната подкрепа на доскорошния фаворит Борис Джонсън.

Трети с 48 гласа е доскорошната му дясна ръка - енергийният министър Майкъл Гоув, чието кандидатиране доведе до оттеглянето на бившия лондонски кмет от надпреварата за поста.

Когато броят на кандидатите бъде сведен до двама, което се очаква още тази седмица, за тях ще гласуват всички партийни членове.

Виж още: Когато политиката съперничи на сериалите

Източник: Европейски парламент; Скай нюз