След "Здрач", "Игрите на глада" и "Дивергенти" романите на Рик Янси са следващата холивудска екранизация по хитови романи за подрастващи, този път с нашествие на извънземни

"След първата вълна остана само мрак. След втората - оцеляха само щастливците. След третата - останаха само злощастните. А след четвъртата вече имаше едно-единствено правило: не вярвай на никого."

Петата вълна идва, а Каси трябва да избяга от тях. Тях - съществата, които изглеждат като нас, които знаят как мислим и които са тук, за да ни убият.

Да си сам означава да оцелееш. Или поне така вярва Каси, докато не среща Ивън Уолкър. Красив и загадъчен, Ивън може би е единствената надежда на Каси да спаси братчето си - и дори себе си. Но изборът е труден, защото е избор на живот и смърт..."

Това е анотацията на поредния хитов тийнейджърски роман, който слага началото на цяла трилогия, а Холивуд екранизира. 16-годишната главна героиня се играе от Клоуи Грейс Мориц, Ивън - от британеца Алекс Роу, а Лив Шрайбър се превъплъщава в основния отрицателен персонаж.

Бестселърът "Петата вълна" излиза през 2013-а, втората част - "Безкрайното море", се появи през септември 2014 и вече също е излязла на български, а финалният роман The Last Star / "Последната звезда" се чака на 24 май 2016 г.

Първата екранизация също е със световна премиера догодина. Постапокалиптичният сюжет напомня "Скитница" на Стефани Майър и се очаква да има успеха на нейния "Здрач". Сравняват го и с друга хитова трилогия - "Игрите на глада", както и със по-стойностни творби като "Пътят" на Кормак Маккарти.