Премиерата на "Одисей" е предвидена за 18 януари

Топрежисьорът на Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов се изправя отново на капитанския рул, за да поведе звездния състав на трупата на дълго плаване - по курса на митичния герой Одисей, информира "Монитор".

След две години странство и след като обмисляше различни варианти за проекти, Морфов все пак се спря най-известните древногръцки приключения, възпяти от Омир. 

Морфов е известен с това, че обича да работи с почти един и същи екип от съмишленици и този път не прави изключение, но е включил и някои съвсем нови лица. 

Флотилията от приключенци се води от сексимвола Деян Донков, негова вярна спътница ще бъде Рени Врангова. Засега в състава на останалите герои влизат Тео Елмазов, Валери Йорданов, Дарин и Деян Ангелови, Иван Юруков, Албена Колева, Стоян Алексиев, Христо Петков, Пламен Пеев, Радена Вълканова и Илияна Коджабашева, новото попълнение Владислав Павлов и Елена Телбис, както и довчерашният студент Леарт Докле. 

Този път режисьорът на "Хъшове" и "Дон Жуан" няма да се опира на конкретна литературна основа, а сценарият ще бъде изцяло негов. Върху свой авторски текст например винаги работи Теди Москов, който вече е поставял своя версия на "Одисей" в армейския театър. 

В българската драматургия най-известното заглавие със сходна тематика е "Одисей пътува за Итака" от Константин Илиев, поставяно многократно на сцената. Но знаем, че постановките на Морфов никога не приличат на нищо правено досега, така че и този път се очаква той да направи своя необичайна интерпретация на мита, като сигурно ще хвърли мост към съвремието.

Топрежисьорът ще работи с любимия си сценограф Никола Тороманов, автор на музиката е Асен Аврамов.