Хорът на поробените евреи от операта на Верди (Va, pensiero) неотдавна беше избран за любимия оперен хор на българите

Нова внушителна сцена издигна на открито Софийската опера и балет - този път от северната страна на храм-паметника "Св. Александър Невски". От 23 до 31 юли в седем вечери (с извънредно представление в понеделник, 25 юли) там се разиграва драмата на първата историко-героична опера от Джузепе Верди - "Набуко".

Най-новият проект на режисьора Пламен Карталов е вторият след постановката на "Борис Годунов" от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на Патриаршеската катедрала.

Фотогалерия: "Борис Годунов" - отново опера на площада

Сценографията включва трапецовиден подиум с форма на разгънат свитък - 40 метра дължина и 10 метра дълбочина - и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска "стълба към небето", която завършва с ръцете на Моисей.

За новия си мащабен проект маестро Карталов споделя: "Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта "Набуко", която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас:

"О, Родино моя, красива и изгубена..."

Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните.

Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от "Набуко" е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя се раждат толкова много таланти, хора с огромна енергия от различни слоеве, но

поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното...

А плодът от съвкупността на материалното и духовното творчество създава културата на една нация, а без култура каква нация е тя... Затова като призивен камбанен звън, и като от Храм на Спасението, избрахме да звучат посланията от "Набуко" на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди."

Фотогалерия: Премиерата на "Набуко" край храма "Св. Александър Невски"

Постановчикът и целият творчески екип отдавна са доказали и вкус, и високи постижения в овладяването на големи сцени на открито. Сценографската идея е на режисьора, а дизайнът на костюмите - на Цветанка Петкова-Стойнова.

Певческият състав е мултинационален

В ролята на Набуко влизат баритоните Владимир Стоянов (23, 28 и 30 юли) и Кирил Манолов (24, 29 и 31 юли). Четири са изпълнителките на Абигаил, една от коронните роли на Гена Димитрова: Габриела Георгиева, Йорданка Дерилова (28 и 31 юли), Радостина Николаева и Сузана Бранкини (Италия), която пее на премиерата в събота, 23 юли. Като Захария се представят Роберто Скандюци (Италия, 23 и 28 юли), Димитър Станчев и Светозар Рангелов.

Даниел Дамянов, Даниел Острецов и Росен Ненчев са Измаел, Дилета Скандюци (Италия), Оана Андра (Румъния), Цвета Сарамбелиева и Шай Блох (Израел) играят Фенена, Ангел Христов и грузинският гост Кахабер Шавидзе - Върховния вожд, Красимир Динев и Хрисимир Дамянов са в ролята на Абдало, а Елена Стоянова и Силвана Пръвчева се превъплъщават в Анна.

Руският гост Михаил Синкевич дирижира на 23 и 24 юли, а в останалите спектакли оркестърът свири под палката на Григор Паликаров.

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е.

и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския крал Набуко (Навуходоносор II).

Припомнете си хора на поробените евреи в друго площадно, но концертно изпълнение - в Дрезден, 2000 г., от градската Щатскапела под диригентството на Джузепе Синополи.

Неотдавна в анкета на БНР Va, pensiero беше избран за любимия оперен хор на българите.

Източник: Софийска опера и балет