С това компанията иска да насърчи ползването на новите версии на продуктите ѝ

Технологичният гигант "Майкрософт" обяви, че от 13.01.2015 г. спира безплатната основна поддръжка за всички версии на Windows 7.

След тази дата, потребителите ще трябва да се бръкнат в портфейла за разширена поддръжка, за да получат корекции на грешки и актуализации на различните функции и т.н. От компанията все пак обещават безплатната актуализация на защитата за Windows 7 да бъде предлагана до 14 януари 2020 г., когато е официалната дата за края на операционната система, пише "Стандарт".

Сред най-важните от списъка с продукти, чиято подръжка "Майкрософт" спират, влизат цялата серия Windows 7, Windows Phone 7.8 и Windows Server 2008. Версията на операционната система за телефони ще бъде поддържана до септември тази година, сочи още информацията.

"Майкрософт" цели с тези си действия да подтикне потребителите да се насочат към по-новите и актуални версии на програмите. Това като цяло не означава, че досегашните продукти на компанията ще влязат във фаза на умиране.

Виж още: "Майкрософт" ще предсказва бъдещето

Все пак има и такива услуги, които компанията прекратява окончателно. Те се отнасят до Host Integration Server 2004, Internet Security and Acceleration Server 2004, Systems Management Server 2003, Virtual Server 2005, Visual FoxPro 9.0 Professional Edition и Windows CE 5.0.

С подобна идея за насърчаване на новите версии друг продукт на "Майкрософт", Скайп, спира достъпа до старите варианти на програмата.