Освен България, в списъка на страните, които може да спрат да плащат доставките в бъдеще, попадат още Сърбия, Македония и Гърция

"Газпром" постави България в списъка на рисковите си клиенти, които може да спрат да плащат доставките в бъдеще. Това се посочва в документацията за еврооблигации, които компанията предстои да емитира, съобщава руският в. "Ведомости".

В "черния" списък на "Газпром" попадат още Сърбия, Македония и Гърция. Засега от "Газпром" не са коментирали защо тези държави са посочени в проспекта като изключение от останалите европейски клиенти, които имат висок кредитен рейтинг и са редовни платци.

Повечето от европейските клиенти на "Газпром" имат високи кредитни рейтинги, но има опасност държавите от Балканите да бавят плащанията или да не плащат в пълен размер, пише в документацията.

Подобен риск не е посочен в документацията по емисията еврооблигации от 2013 г. и е любопитно защо "Газпром" е решил да включи четирите страни сред потенциалните рискове, при положение че те заедно получават не повече от 4% от газовия експорт за Европа за под 2 млрд. долара.

Няма и прецедент компанията да е съобщавала България и Гърция да са бавили плащанията си, посочва "Ведомости".

Виж още: Седем пъти са паднали печалбите на "Газпром" за 2014 г.​

В проспекта си за емисията еврооблигации от 2013 г. подобни рискове не бяха описани. 

През 2015 г. "Газпром" е доставил в Европа 158,56 млрд. куб. м газ, от които 5,8 млрд. - за България, Сърбия и Македония. 

Средната цена на руския газ в Европа за деветмесечието през 2015 г. е 252,1 долара за 1000 кубически метра. Това означава, че приходите от реализация на газ за тези страни е около 1,5 млрд. долара.

От своя стана през февруари ЕК е изпратила запитване за нарушение на антимонополното законодателство на ЕС при доставките на газ за фирми, свързани с "Газпром" в България, предаде агенция ПРАЙМ, визирайки "Овергаз Инк".

Източник: "Ведомости", "Стандарт", "Дневник"