Динозаврите са номер 1!

"Джурасик свят" надмина прогнозите, като се превърна в най-касовата кинопремиера на всички времена.

Продължението на култoвата трилогия, започнала с "Джурасик парк" (1993) на Стивън Спилбърг по едноименния роман от Майкъл Крайтън, надхвърли бюджета си от 150 млн. долара само за премиерния уикенд в САЩ, където изкара 204,6 млн.долара.

В останалия свят приходите надхвърлиха 307 млн. долара, което прави общо близо 512 млн. долара в глобален мащаб само за първите три дни на голям екран. Досегашен рекордьор беше финалният, осми филм за Хари Потър ("Даровете на смъртта, част 2"), инкасирал малко над 483 млн. долара.

Динозаврите са номер 1 и в IMAX кината, като в Северна Америка "Джурасик свят" подобри постижението на "Черният рицар: Възраждане", в останалия свят - на "Трансформърс: Ера на изтребление", а като цяло измести от върха "Железният човек-3" с общо над 44 млн. долара.

Виж още: Китай става най-важният кинопазар

Четвъртата част от поредицата за динозаврите, на която Спилбърг този път е само продуцент, се превърна и в най-касовия световен хит на "Юнивърсъл" за първия уикенд по кината, като изпревари друг тазгодишен рекордьор - "Бързи и яростни-7".

У нас

филмът се превърна във втората най-гледана и най-касова 3D премиера за годината, изпреварен единствено от "Отмъстителите-2: Ерата на Ултрон". С над 30 хил. зрители само за три дни и 314 хил. лв. приходи "Джурасик свят" е също така втората най-касова и най-гледана юнска БГ премиера на всички времена след "Трансформърс-3: Тъмната страна на Луната".

Източник: Форум филм България