Най-големият блокбъстър в средата на 90-те - "Войната на независимостта", се завръща в началото на лятото с продължение, озаглавено "Нова заплаха". Разгледай първите снимки, плакат, двата трейлъра - и си припомни оригинала

Двайсет години след "Денят на независимостта", който се превърна в най-касовия филм на 1996 г., режисьорът Роланд Емерих се завърна за продължението, по кината от 24 юни.

Отново на екран са и някои от основните действащи лица: Джеф Голдблум (учения Дейвид Левинсън), Джуд Хирш (баща му Джулиъс), Бил Пулман (експрезидента Томас Дж. Уитмор), Вивика Фокс (Джасмин).

На мястото на Робърт Лоджия, който се спомина неотдавна, има нов генерал, игран от Уилям Фикнър (сериала "Престъпления без граници").

Интервю: Уилям Фикнър за Ню Йорк, София и Прага

Сред новите актьорски попълнения са още: Сила Уорд (бившата съпруга на д-р Хаус) като първата жена президент на САЩ, хонконгската звезда Анджелабейби ("Хитмен: Агент 47"), Майка Монро в ролята на порасналата президентска дъщеря и Шарлот Генсбур - д-р Катрин Марсо.

В учен се превъплъщава и друго култово име - Брент Спинър, популярен като андроида Дейта от "Стар трек: Следващо поколение".

Героичният пилот на Уил Смит е заменен от доведения му син (Джеси Ъшър) и Лиъм Хемсуърт, който има много да доказва след слабото си представяне в последния "Игрите на глада".

Неговият персонаж е осиротял при нашествието преди 20 години, а сега е влюбен в Патриша Уитмор (Монро), която след гибелта на майка си, първата дама, също е станала пилот.

След като брат му Крис Хемсуърт се оказа в епицентъра на извънземна атака над Лондон в "Тор: Светът на мрака", тук британската столица отново е обект на разрушения, при това доста по-мащабни.

Сюжетът на "Нова заплаха":

Използвайки намерената извънземна технология, нациите по цял свят са се обединили в глобална военна програма, за да защитят планетата - но нищо не може да ни подготви за безпрецедентната сила на извънземните.

Само находчивостта на няколко смели мъже и жени може да спаси света, който се намира на ръба на унищожението...

Рекламната кампания за новия филм включва хронология на събитията след войната от 1996-а и глобалното споразумение две години по-късно.

Оказва се например, че през 2001-ва голяма група от извънземните все пак са оцелели на Земята - в затънтен район на Конго, а през 2011 г. извънземните технологии вече са вдъхновили изделия на потребителската електроника...

Оператор на филма е Маркус Фьордерер, с когото Емерих засне предишния си филм "Стоунуол".

На ефектния първи плакат, с извънземния кораб, надвиснал отново над Земята, пише: "Имахме 20 години да се подготвим. Те също..."

Припомни си и оригиналния "Денят на независимостта", който в средата на 90-те стана вторият най-касов филм в историята и спечели "Оскар" за визуални ефекти.