Двата филма, които са по кината у нас от петък, 10 януари, и получиха актьорски номинации за "Оскар", са създадени по действителни случаи и пресъздават различни - но еднакво негативни - аспекти от американската медийна среда

Сюжетите от медийната действителност в САЩ обикновено се оценяват високо от американската киноакадемия - достатъчно е да си припомним успеха, който през последните години имаха на "Оскарите" филми като "Спотлайт" и "Вестник на властта", а в миналото "Цялото президентско воинство".

"Бомба със закъснител" (Bombshell, със значение и на "много привлекателна жена") и "Случаят Ричард Джуъл" (Richard Jewell), по кината у нас от петък, 10 януари, обаче представят две различни, еднакво негативни страни на "медийния цирк" - и бяха оценени с оскъдни, предимно актьорски номинации. 

Виж още: Номинациите за "Оскар 2020" - "Жокера" води с 11

"Бомба със закъснител" разказва за сексскандала, който разтърсва новинарския канал "Фокс нюз" точно в навечерието на президентските избори в САЩ през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп. 

Събитията се разгръщат година преди скандалните разкрития за холивудския магнат Харви Уайнстийн и появата на движението MeToo, обединило жертвите на сексуален тормоз, 

Макар във фокуса да е покойният вече основател на телевизията Роджър Ейлс (1940-2017), във филма се преплитат действителни случки от предизборната кампания и конфликта между Тръмп и водещата Мегън Кели (Чарлийз Терон), който тогава също бе широко коментиран в американските медии - и социалните, и официалните.

Разкритията за системния секстормоз, на който са подложени служителките във "Фокс нюз", обаче тръгват не от нея, а от уволнената Гретхен Карлсон (Никол Кидман) - и тя в крайна сметка получава солидно обезщетение от бившите си работодатели.

Още по-голям, измерим в десетки милиони долари, обаче е "златният парашут", с който виновните, сред които шефът на медията Ейлс и едно от най-видните й лица - Бил О'Райли, са обезщетени заради предсрочното си отстраняване...

Чарлийз Терон (с "Оскар" за "Чудовище", 2004 г.), чиято героиня води и задкадровия разказ, е кандидат за статуетката за трети път при главните актриси, а Марго Роби (която участва и в получилия 10 номинации "Имало едно време в Холивуд") е номинирана за поддържащата си роля като измислен, събирателен персонаж.

Освен актьорския ансамбъл, "Грим и прически" е другата категория, в която се откроява "Бомба със закъснител" - заради невероятната визуална трансформация, видима най-вече при Джон Литгоу в ролята на Роджър Ейлс. 

Междувременно Ръсел Кроу спечели "Златен глобус" за същото, не по-малко впечатляващо превъплъщение в минисериала The Loudest Voice, който покрива малко по-голям времеви отрязък. (Друга австралийка, също като него и Кидман - Наоми Уотс, пък е Гретхен Карлсон). 

Появата на други филми със сходен сюжет обаче повлия върху боксофиса на "Бомба със закъснител" и приходите му засега се смятат за незадоволителни...

Прочута като любима на републиканските избиратели, застанали зад Тръмп, "Фокс нюз" е собственост на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок, който тук се играе от ветерана Малкълм Макдауъл ("Портокал с часовников механизъм"). Ролите на двамата му сина Локлън и Джеймс пък се изпълняват от братята актьори Бен и Джош Лоусън. 

В поддържащи роли се появяват още познати лица като Дженифър Морисън (от сериали като "Доктор Хаус", "Имало едно време" и "Това сме ние"), Ашли Грийн (сагата "Здрач"), Алисън Джани (сериала "Мамо"), Алис Ийв ("Стар трек: Пропадане в мрака"). Триша Хелфър (сериала "Бойна звезда Галактика"), Кейт Маккинън (от дамския "Ловци на духове"), Кони Нилсeн ("911"), а Ричард Кайнд се превъплъщава в бившия нюйорски кмет Руди Джулиани, настоящ ВИП адвокат и претендент за Белия дом.

Известни актьори, и то от най-тежката артилерия, има и в "Случаят Ричард Джуъл", който за съжаление остана незабелязан както в боксофиса, така от американската киноакадемия, с една-единствена номинация за "Оскар" - за награждаваната вече 71-годишна ветеранка Кати Бейтс ("Мизъри", 1990 г.) при поддържащите актриси заради превъплъщението й в майката на заглавния герой. 

Истинският случай тук датира от 1996 г., по време на летните олимпийски игри в Атланта, когато терористичен акт по време на масово събитие в градски парк води до смъртта на двама души, а стотина други са ранени.

Ричард Джуъл (игран от относително неизвестния Пол Уолтър Хаузер) е 33-годишен охранител, който има ключова роля в предотвратяването на по-кървав изход от атентата - но в един момент се оказва единственият заподозрян.

Вината му така и не е доказана, той отново получава признание като герой и се връща на работа в полицията. Медиите обаче, със своя глад за денонощни новини, са превърнали живота му в ад, диабетът му се влошава и той умира през 2007 г., буквално месеци след залавянето на истинския извършител.

Джон Хам (сериала "Момчетата от Мадисън авеню") е в актьорския състав като агент на ФБР, от когото в медиите изтича информация за разследването, а Сам Рокуел (с "Оскар" за "Три билборда извън града", 2017 г.) се превъплъщава в защитника на Ричард Джуъл.

(Ако през цялото време сте се питали дали неговият персонаж, Уотсън Брайънт, прибира полагаемия се адвокатски хонорар за близо тримесечното разследване срещу клиента му... факт е, че Ричард Джуъл завежда дела срещу редица медии и институции, за да изчисти докрай името си - и получава солидни обезщетения, които, по собствените му думи, биват похарчени предимно за правно обслужване).

Единствените, които не успява да осъди? Местният вестник "Атланта Джърнъл-Конститюшън", откъдето тръгва новината, че ФБР разглеждат героичния охранител като основен заподозрян, тъй като пасвал на определен стереотип: атентатор единак от силите на реда, амбициран да се прочуе.

Именно образът на репортерката Кати Скръгс, починала от свръхдоза медикаменти пет години след събитията от 1996-а, се оказа най-противоречивият елемент от тяхната екранизация. От редакцията на всекидневника бяха категорични, че служителите им не проституират, за да получат информация от своите източници, а актрисата Оливия Уайлд се оправда, че не петни професията, тъй като собствените й родители също са журналисти.

Базиран на нова книга по случая и статията от сп. "Венити феър" American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell (Американски кошмар: Балада за Ричард Джуъл), която излиза още през 1997 г., филмът е режисиран от Клинт Ийстуд в навечерието на 90-ия му рожден ден. През последните години той се занимава само със сюжети от действителността, а "Американски снайперист" (2014) стана най-касовият филм в режисьорската му кариера.

По този показател "Случаят Ричард Джуъл" е на другия полюс, с втория най-слаб боксофис, във филмографията на Ийстуд като режисьор. Любопитен факт е, че сред продуцентите на филма са Джона Хил и Леонардо ДиКаприо, които са били първоначалният избор за ролите на Джуъл и неговия адвокат. Дали щяха да имат по-голям касов успех от настоящите актьори? По-скоро на американските медии не им изнася да признават на висок глас грешките си.