Пълнометражният дебют на българската режисьорка, копродукция с Франция и Дания, спечели голямата награда на кинофестивала в Швейцария плюс отличието за Ирена Иванова като най-добра актриса

Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог.

Свят, в който Гана, безчувствена медицинска сестра в провинциално градче, обгрижва възрастни с деменция, докато пласира личните им карти на черния пазар.

Майка й, с която почти не си говорят, е безработна.

Отношенията с приятеля й също не вървят, меко казано - привличанато помежду им е изчезнало, а интимността помежду им е сведена до пристрастеност към кокаина.

Нищо не е в състояние да промени живота й, дори инцидентното убийство на пациент, който заплашва да разкрие незаконната търговия...

Нещата обаче започват да се променят, когато чува новопостъпилия Йоан да пее.

Той става единственият пациент, към когото Гана изпитва нещо... Възрастният мъж обаче влиза в затвора за измама.

Тогава за първи път тя се решава да стори каквото е редно, но се оказва, че добрите й намерения я водят към саможертва...

Това е накратко сюжетът на "Безбог" - пълнометражният дебют на младата българска режисьорка Ралица Петрова, който триумфира на 69-ия международен кинофестивал в Локарно, Швейцария, където получи голямата награда "Златен леопард" (Pardo d’oro) и приза за най-добра женска роля, изпълнена от Ирена Иванова. Световна премиера там имаше още един български филм - "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Ралица, която е сценарист и режисьор на "Безбог", е завършила визуално изкуство в Лондонския университет по изкуствата, след което е специализирала филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Носителка е на наградата Prix UIP за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале - Rotten Apple (2007), с който е била номинирана и за Европейските филмови награди.

Дипломният й филм "По божията воля" (By the Grace of God) влиза в официалната селекция на фестивала в Кан и се разпространява на DVD от Британския филмов институт, галерията "Тейт" и Центъра за съвременно изкуство в Лондон.

Със сценария на "Безбог" Ралица участва в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, CineLink, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство.

Преди година проектът й беше отличен и в специалната секция "Проекти в развитие" (Work in Progress) на кинофестивала в Сараево. Пред журито беше представена част от филма, тогава още в работна фаза, а наградата се изразяваше в 20 хил. евро за постпродукционни услуги, осигурени от филмовата лаборатория "Рестарт" в Любляна, Словения.

Филмът е подкрепен от Националния филмов център и "Евроимаж". Копродуценти са "Клас филм" в лицето на Росица Вълканова, "Алкатрас филмс", Snowglobe и Film Factory.

Заснет е във Враца, а оператори са Крум Родригес и канадецът Чейс Ървин. В актьорския състав са още Венцислав Константинов, Александър Трифонов, Димитър Петков и Иван Налбантов.

"Безбог" е история за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си - споделя Ралица Петрова. - 25 години по-късно последиците на комунизма продължават да взимат своите жертви в една реалност, в която унижението и гаврата са оправдани средства на стремежа към власт. Чрез моралните дилеми на едно поколение, израснало без вяра в доброто, искам да изследвам крехката връзка между бруталност и съпричастие..."

В Локарно филмът взе още две отличия - наградата на Екуменическото жури и приза на независимата критика Boccalino d’Oro за най добър режисьор.

Източник: