Светът в няколкоинчов екран

Океанът от приложения е безкраен. App Store на Apple е претъпкан с над 1 млн. (сваляни 60 милиарда пъти), броят на приложенията в магазина Google Play на Android е подобен. Търсенето с ключова дума travel („пътуване“) връща хиляди резултати. Изборът е наистина умопомрачителен, но ако искаш да спестиш часове на търсене и изпробване, виж този списък на любими приложения, подготвен от Lonely Planet.

И помни: ако ще използваш смартфона си, докато пътуваш в чужбина, винаги е по-евтино да си купиш местна сим карта с план за мобилен интернет. Разбира се, увери се, че телефонът е съвместим с мрежите в съответната страна. Ако искаш да използваш интернет в роуминг, което обикновено е скъп лукс, провери дали операторът ти има реципрочни сделки за пакети данни с местните оператори. Или просто търси места с безплатен уай-фай.

Waze
GPS приложението, предлагащо навигация от типа „стъпка по стъпка“ (базирана на OpenStreet Maps) е толкова добро, че Google купи компанията за 966 млн. долара и инкорпорира данните му в реално време в своя продукт Google Maps. Waze прилича на други GPS апликации, но това, което го прави уникално са ъпдейтите „на живо“, в реално време, предоставяни от самите потребители. Например, ако потребител съобщи за катастрофа на пътя, това ще се появи на твоята Waze карта и автоматично ще ти бъде предложен друг маршрут. Сред другите готини функции на приложението са възможността да търсиш къде горивото е най-евтино, предупрежденията за камери и опцията да видиш дали приятелите ти са в района. Социална медия и карта в едно. Приложението работи с iOS и Android.

Други безплатни GPS приложения с гласова навигация, базирани на OpenStreet Maps, са Mapfactor и OSMAnd за Android и Telenav’s Scout за iOS и Android.

Музикални приложения
Какво е пътуването с кола без страхотна музика? Безкрайни километри на неловка тишина. Нагласи премиум акаунта си в Spotify на офлайн режим. Това ти позволява да запазиш до 3333 песни на устройството си и да ги пускаш офлайн в продължение на 30 дни. Ако имаш библиотека в iTunes, можеш и да синхронизираш музиката в нея със Spotify приложението. Или още по-добре, купи си местна сим карта с план за мобилен интернет и използвай апликации като Tune-in Radio и Soundcloud. Работят с iOS и Android.

Градски пътеводители на TripAdvisorСнимка: appadvice.com

Независимо дали вярваш на отзивите от пътуващите, публикувани в сайта, няма как да откажеш безплатни пътеводители. TripAdvisor (www.tripadvisor.com/apps-icityguides и play.google.com) е създал приложение с пътеводители за над 80 града. То работи офлайн и предлага карти, ревюта, маршрути за туристически обиколки и възможността да създадеш дневник на пътуването. За iOS и Android.

Разговорник Fast Talk на Lonely Planet
Да попаднеш на добро езиково приложение е въпрос на късмет, но винаги е от полза да имаш такова, докато пътуваш. Повечето автори на Lonely Planet говорят и втори език (някои – по 4-5 езика). Освен да се оправят добре в различни страни, тези умения са им помогнали и лично да подберат стотиците чуждоезични фрази, намерили място в приложението. Интерфейсът му за iOS 7 е лъскав, интуитивен и лесен за употреба. Засега са включени изрази на френски, немски, италиански и испански (латиноамерикански и европейски), но се разработват и още езици. Е, ще ти е от полза да поназнайваш и английския.

Google Translate
Безплатното приложение за смартфон на добре познатата услуга може да превежда над 70 езика от аудио, въведен текст и дори текст върху снимка! И става все по-добро, между другото.

Google Keep
Предлаган само за Android (ало, Гугъл, искаме го и за iOS), Google Keep е клауд-базирано приложение за водене на бележки. Можеш да записваш бележки, списъци със задачи, гласови бележки или снимки, които се съхраняват и на сървърите на Google и автоматично се синхронизират на всички твои мобилни и настолни устройства следващия път, когато се свържеш с интернет. Интерфейсът е прост, а възможностите да си водиш бележки за пътуването – безкрайни. Да, има подобни приложения като Springpad и Evernote, но мощта на Google означава, че тази апликация има по-малък шанс да изчезне или да бъде придобита от не когото трябва.

Pinterest

Виртуалното табло за окачване на снимки е идеално за: а) събиране на вдъхновяващи материали за пътувания, които откриваш в мрежата и б) организирането им по начин, който е по-чист и приятен от отметките на любими сайтове в интернет браузъра ти.

Muzio
Приложението ти позволява да „организираш най-доброто от житейските приключения“. Дава ти възможност да създадеш нещо, което авторите му наричат „мюз“ (muze) – обновяваща се колекция от снимки, видеа, аудио бележки и текст, разказващи определен момент или история. След това можеш да споделиш историята в социалните мрежи. Идеално за създаване на кратки пътешественически разкази, които няма да отегчат хората до немай-къде.

Авторът на подборката Шон Лоу е изпробвал десетки приложения по време на скитането си из Югоизточна Азия, Китай и Австралия.