С началото на новата година съзнанието отлита към прекрасни и подканващи кътчета на планетата

Накъде обаче да се насочиш, ако искаш да се възползваш пълноценно от първия месец на 2014-а? От шотландски огнени фестивали до близка среща със Сфинкса – експертите на Lonely Planet имат отговорите.

Оахака, Мексико
Палитрата от изкуства, уникалната кухня и завладяващата местна култура правят щата Оахака една от най-популярните целогодишни дестинации в Мексико, но най-хубавото време (сухо и приятно топло) е през януари. Тук има отлични условия за сърф, можеш да наблюдаваш морски обитатели в естествената им среда или да се любуваш на плажовете и селата по крайбрежието. Младите, ентусиазирани туристи ще се чувстват най-добре в центрове на купона като Пуерто Ескондидо, а Масунте, Сан Агустинийо и Сиполите предлагат по-спокойни изживявания.
Януари е идеалното време и да тръгнеш по пътеките на покритата с пищна зеленина планина Сиера Норте. И тук не става дума само за ходенето – биоразнообразието в района и особено птичият свят (представен от над 400 вида) възнаграждават богато всеки, който има дори и минимален интерес към природата. А ако те привлича и историята на собствения ни биологичен вид, открий повече за древната местна сапотекска цивилизация в Пуеблос Манкомунадос (Общността на селата).
Клифтън Уилкинсън, Редактор за Калифорния и Мексико

Национален парк „Планината Бале“, Етиопия
Малко пътешественици въобще са чували за парка „Планината Бале“ и за тайнствените му ендемични животински видове. Още по-малко са съзерцавали гъстата му и обвита в облаци гора Харена, изкачвали са вулканичните му върхове или са дебнали редкия симиенски (етиопски) вълк на платото Санети. Топлото време през деня, ясното небе и идеалната видимост правят януари най-подходящия месец за посещение. Неотдавнашното откриване на Bale Mountains Lodge, първото луксозно място за настаняване в парка, пък означава, че може би това е и най-подходящата година. Освен че осигуряват убежище от нощния мраз, вилите позволяват и да се социализираш с учените, дошли тук да изучават новооткрити видове.
Мат Филипс, Редактор за Субсахарска Африка

Харбин, Китай
Ако търсиш причудливо зимно пътешествие, насочи се към Харбин, където през целия януари се провежда ежегодният Фестивал на ледените и снежни скулптури. Фестивалът е един от най-големите от този тип в света и събира някои от най-прочутите забележителности – от Нотр Дам до Китайската стена, изваяни от лед и обляни в цветни светлини. През зимата течащата в града река Сонгхуа се превръща в естествена ледена пързалка, а ако те привличат планинските склонове с необработен сняг, метни се на колата и след няколко часа си в ски курорта Ябули.
Благодарение на новооткритата високоскоростна жп линия, която съкращава пътуването от Шанхай „само“ до 13 часа, да стигнеш до Харбин никога не е било по-лесно. Влакът от Пекин стига за около 8 часа.
Мегън Ийвс, Редактор за Северна и Централна Азия

Леруик, Шетлъндски острови, ШотландияФестивалът Уп Хели Аа. Снимка: Вики Брок

Викинги, кораби, алкохол, най-големият огнен фестивал в Европа и всичко това – на най-северните шотландски острови? Звучи като опасна комбинация. Фестивалът Уп Хели Аа обаче има само три прекъсвания в 150-годишната си история – заради смъртта на кралица Виктория и по време на двете световни войни.
Столицата на Шетлъндските острови Леруик е домакин на най-голямото събитие – хиляден парад, воден от въоръжени „викинги“, и факелни шествия, чиято кулминация са традиционни песни и тържественото изгаряне на голям викингски кораб. Фестивалът обикновено се провежда в последния вторник на януари (тази година се пада на 28-и). Събитията през деня са безплатни, но за партитата по тъмно ще ти трябва билет – за повече информация виж тук.
Джеймс Смарт, Редактор за Великобритания, Ирландия и Исландия

Белград, Сърбия
Сръбската столица кипи от живот през цялата година, но посещението през януари стопля сърцето, въпреки студа.
Ортодоксалната Коледа е на 7-и януари. Посети литургията във все още недовършения храм „Свети Сава“ - една от най-големите църкви в света, и сподели огромния коледен хляб с белградчани на площад „Теразие“. Успех в намирането на златната паричка!
Сръбската Нова година (13-и януари) се посреща с бурни празненства. Избери си таверна в бохемския квартал от 19-и век „Скадарлия“, предай се на обилната сръбска кухня и разпусни с местна музика на живо. Накрая, ако имаш достатъчно смелост, скочи в ледените води край острова Ада Циганлия, за да се опиташ да извадиш пръв кръста на Богоявление (19-и януари). За сгряване заложи на местната ракия.
Брана Владисавльевич, Редактор за Югоизточна и Източна Европа

Тромсьо, НорвегияСеверното сияние над Тромсьо. Снимка: Клаудия Реджина

Цената на бирата в Тромсьо ще изпълни очите ти със сълзи не по-безотказно от вкочаняващия морски бриз, но изборът от дейности на открито и богатият културен календар през януари няма да ти позволят да съжаляваш, че си дошъл толкова на север. Наслади се на най-студеното кино под открито небе по време на Международния филмов фестивал, а ако предпочитеш по-топли изживявания, избери някой от над 40-те концерта във Фестивала на северното сияние – 9-дневен празник с танци, джаз, съвременна и класическа музика.

Като стана дума за северно сияние, НАСА твърди, че в момента ставаме свидетели на „двоен соларен максимум“. Превод в ефир: независимо дали се отправиш към северната пустош със снегоходки, снегомобил или шейна, теглена от хъскита, имаш най-добрия шанс от 11 години насам да станеш свидетел на впечатляващото светлинно шоу.
Джема Греъм, Редактор за Северна Европа

Парк Сити и планината Уасач, Юта, САЩ
В Юта има и пустини, но щатът беше избран за домакин на зимната Олимпиада през 2002-а не заради тях, а заради стръмните планински склонове и дълбокия сняг. Тук бялото покритие е с ниска плътност и влажност. В комбинация с обширните високопланински терени това прави района един от най-добрите в света за каране в пухкав сняг. През януари сезонът е в разгара си.
Парк Сити е дом на американския национален отбор по ски и на курорти като Олимпийския парк на Юта, където можеш да си направиш обиколка на ски шанците, да речем, и, ако имаш късмет, да видиш как тренират професионалистите. Градът обаче не е отдаден само на спортните емоции. Културният акцент е прочутият филмов фестивал „Сънданс“, който привлича в края на януари звезди и други кинаджии, фенове и обикновени зяпачи в градчето с население малко над 7500 души. Билетите са трудни за намиране, но с малко планиране и упоритост мисията не е невъзможна.
Дора Уитакър, Редактор за Източните и Средните Съединени щати

Лондон-Барселона с влакКатедралата „Саграда Фамилия“. Снимка: Айвън Макклелън

Резервирай си билет за януари и ще си сред първите, опитали новата скоростна жп линия между Лондон и Барселона, която спестява 3,5 часа от времето за пътуване. Това означава, че можеш да тръгнеш от лондонската гара „Сейнт Панкрас“ за закуска, да се прекачиш в Париж и да си в Барселона с достатъчно време за разходка преди вечеря.
Възползвай се от туристическото затишие и разгледай „Саграда Фамилия“ в относителна тишина и спокойствие. Самото пътуване също не е за изпускане – двуетажният влак TGV лети през красивата долина на река Рона, а седалките са широки и удобни. Билети можеш да резервираш тук.
Джо Кук, Редактор за Иберийска Европа и Турция

Платото Гиза, Египет
Както стана дума, възможностите да видиш великите световни градежи на спокойствие не се предоставят често. Но ако пътуваш до Египет този януари, можеш да прекараш известно време насаме със Сфинкса и пирамидите в Гиза.
Тази част от страната вече не е толкова опасна, но след размирната година туристите не бързат да се завърнат. За да ги привлекат, туроператорите свалят драстично цените, а хотелите предлагат изключително изгодни оферти. Ако и това не е достатъчно стимулиращо, самият факт, че можеш да видиш тези изключителни древни паметници в толкова ключов момент от египетската история придава още по-особено значение на цялото изживяване. Евтино, без тълпи и впечатляващо? Такава възможност се отваря веднъж на много столетия.
Хелън Елфър, Редактор за Близкия Изток и Северна Африка