Робокучето на "Сони" от шесто поколение струва близо 3000 долара, разпознава до 100 лица и се поддава на "дресировка"

Близо 20 години след първата му поява "Сони електроникс" обявиха завръщането на своето робокуче Айбо. First Litter Edition (букв. "Версия "Първо котило") се предлага за продажба в САЩ за коледните празници срещу 2900 долара чрез www.sony.com/aibo.

Айбо се появи на пазара за технологични играчки през 1999 г., но през 2006-а производството му беше прекратено с цел икономии.

Най-новото, шесто поколение робокучета на "Сони" (ERS-1000) притежават изкуствен интелект, способност да разпознават до 100 лица и камера на носа. Освен това подлежат на дресировка и самоусъвършенстване, което прави всеки екземпляр уникален.

Ключът се крие във всекидневното общуване с хората - с течение на времето всеки айбо развива своя собствена индивидуалност, като запомня кои негови действия предизвикват радост у стопанина му и така се сближава с членовете на домакинството.

На фона на разходите за истинско куче, които в хода на целия му живот се равняват на 23 410 долара, цената на "Айбо" (2900 долара) изглежда направо изгодна - и освен това не се налага да го извеждате "до тоалетната".

Роботизираният домашен любимец с размерите на йоркширски териер няма се продава само в щата Илинойс, където имат строго законодателство срещу технологиите за лицево разпознаване. 

В. "Вашингтон пост" го сравнява с истинско пале на име Лола Бийонсе - и установява, че и двете кученца обичат да ги галят по коремчето.

Външният му вид също се различава от предишните версии, напр. модела трето поколение ERS-7 от 2003 г., чиято цена беше 1600 долара.