Учени предупредиха, че земетресенията, потоците лава и отровните газове на островния американски щат могат да продължат месеци наред.

Вулканът Килауеа на Хаваите изригва почти постоянно от 1983 г. насам, но в началото на май т.г. активизирането му беше съпътствано от силно земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер и стотици вторични труса, резултат от движението на магмата.

Учени предупредиха, че земетресенията, потоците лава и отровните газове на островния американски щат могат да продължат месеци наред. През 1955 г. подобно активизиране е продължило близо три месеца.

Хиляди местни жители се евакуират, подготвяйки се да изоставят домовете си задълго. Заради серния диоксид се влошава качеството на въздуха, което излага допълнително на риск хората с респираторни проблеми.

Междувременно в петък, 5 май, беше регистрирано най-силното земетресение на острова от 1975 г. насам. Поне няколко къщи са унищожени от лавата, която блика на 70 м височина от цепнатините, отворили се на 20-ина км от кратера на вулкана.

Килауеа е сред най-активните вулкани в света и един от петте на Хаваите. Лавата, която изригва от него, вече е покрила 125 кв. км, сочат данните на Геологическата топографска служба на САЩ (USGS), цитирани от британския в. "Индипендънт".