В моя живот такава реч като на Доналд Туск не съм слушал, заяви Бойко Борисов при откриването на българското европредседателство от сцената в Народния театър, където полският гост говори за Иван Вазов, Спартак, Захари Бахаров и Христо Стоичков

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който беше сред ораторите при официалния старт на българското председателство, предизвика сензация, като произнесе цялата си реч в Народния театър "Иван Вазов" на български.

Видео: Полски дипломати четат откъси от българската класика

Бившият полски премиер, някогашен дисидент от Гданск, където се заражда профсъюзът "Солидарност", беше на сцената за тържественото начало на вечерта заедно с министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на европейското председателство Лиляна Павлова, председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Антонио Таяни.

Туск започна с цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти!", а по-нататък спомена не само патрона на Народния театър, но също така актьора Захари Бахаров, Спартак и футболната легенда Христо Стоичков. Ето и текста на цялата му реч:

"Отечество любезно, как хубаво си ти! / Как чудно се синее небето ти безкрайно! / Как твоите картини меняват се омайно! / При всеки поглед нови, по-нови красоти."

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" - тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие - това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача - да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!"

"Аз мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или всяко изказване е неуместно - коментира премиерът Бойко Борисов в своето слово, предшестващо думите и на Жан-Клод Юнкер. - Защото самият той... аз мислех, че се шегува с мен и казва "всеки ден учех по едно изречение на български, за да мога да изкажа речта си на български", и въобще не му повярвах, че той за няколко месеца научи от полски английски, да стане председател на Съвета, сега вече щом и български така добре говори..."

Трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението си на целите европейски институции към нашата история, към нашия народ, към всички вас, които толкова усилия са положили, заяви българският домакин.

Виж още: Полски дипломати рецитират Христо Ботев

Кой е всъщност Доналд Туск? Роден е на 22 април 1957 г. в Гданск. Баща му е дърводелец в железниците, а майка му - секретарка в болница. Баща му умира, когато Доналд е на 14 години.

В официалната му биография се казва, че участва в нелегалната дейност против комунистическия режим още докато следва история в университета на родния си град. През 1980 г. учредява независимата студентска асоциация NZS, която е част от "Солидарност", и се изявява като журналист в издаван от профсъюза вестник.

Видео: Протестите едно време

След обявяването на военно положение през декември 1981 г. известно време се укрива. После работи като продавач на хляб, а по-късно, през 1984-89 г., изкарва прехраната си като работник, специализиран в работата на височина с оборудване за катерене. Задържан е за кратко, но е освободен, след като генерал Войчех Ярузелски обявява амнистия за политическите затворници.

През 1983 г. Туск основава нелегалното месечно издание "Политически преглед", което защитава идеите на икономическия либерализъм и правилата на либералната демокрация. Около това периодично издание е създадена неформална група за размисъл, подкрепяща Лех Валенса.

След падането на комунизма и първите свободни президентски избори в Полша членовете на групата за размисъл, известни като "либералите от Гданск", сформират правителство и основават първата проевропейска партия в страната, Либералнодемократичния конгрес, чийто лидер става Туск.

През 90-те години той е депутат и зам.-председател на полския Сенат. В този период публикува и поредица от книги за историята на Гданск.

През 2001 г. е сред инициаторите за сформиране на новата центристка партия "Гражданска платформа", а от 2003-та става неин лидер.

През 2007 г., след трудна кампания печели решаваща победа над управляващата дясна партия и става министър-председател. Остава на тази длъжност седем години, което го прави най-дълго управлявалия премиер на демократична Полша и първия преизбран на този пост.

Миналата година беше преизбран и като председател (президент) на Европейския съвет за нов 2,5-годишен мандат. Той наследи на Херман ван Ромпой през 2014 г. и е едва вторият на този пост.

От ляво на дясно: Доналд Туск, Цвета Караянчева, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и българският еврокомисар Мария Габриел позират заедно преди церемонията в Народния театър "Иван Вазов". Снимка: Европейски съюз / ЕК