491 млн. лв се очертава да е дефицитът в бюджета на здравеопазването за тази година.

"Ако не се вземат спешни мерки, от септември нататък болниците ще могат да изплащат единствено заплати на персонала, при това минимални и нищо повече. Така има реален риск да се върнем обратно в 90-те години, когато пациентът сам трябваше да носи всичко необходимо за приема му в лечебно заведение" заяви д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), по повод очертаващия се дефицит в здравната сфера. 

"Българското здравеопазване никога не е било добро, но този път се очертава да е по-зле от всякога. Рискът системата да блокира през месец септември е повече от реален. Заплахата болници да затворят врати е голяма, а възможността българинът да остане без достъп до здравеопазване – още по-голяма", уточни още д-р Райчинов. 

"Очаква ни тежка есен за здравеопазването, затова призоваваме цялото общество, всички политически партии и всички хора, занимаващи се със здравеопазване, да не загърбват този проблем, да не мълчат, а да търсят начини за неговото разрешаване", каза и д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на БЛС.

Съсловната организация посочи и двата пътя, посредством които би могъл да се избегне крахът на сектора – да се приеме спешната актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или, още по-добрият вариант, държавата да започне да изплаща в пълен размер вноските за онези групи граждани, за които има ангажимент по закон, пише Мениджър Нюз.

Виж още: Най-бедни и най-нещастни сме в ЕС