Днес много по-толерантно приемаме разводите, секса преди брака, хомосексуалността, полигамните връзки и суингинга (размяна на партньори), въпреки това хората днес правят по-малко секс от когато и да било

Живеем в най-освободения отношение на секса период от историята. Достъпът до нови технологии - независимо дали изобретяването на контрацептивите или приложенията за запознанства като Grindr и Tinder - отваря нови възможности. След сексуалните революции от края на 60-те социалните норми се промениха.

Днес има много по-толерантно приемане на хомосексуалността, разводите, секса преди брака или полигамните връзки и суингинга (размяна на партньори).

Същевременно изследванията сочат, че днес правим много по-малко секс в сравнение с последните десетилетия.

Американците например през 2010 г. са правили приблизително девет пъти по-малко секс в сравнение с 90-те години. Броят на контактите е спаднал от 62 пъти на година до 53. Спадът е повсеместен, независимо от пол, раса, религия, образование и кариерен пост. Най-силен е спадът при женените двойки.

Сходни изследвания във Великобритания и Австралия също показват спад на сексуалните контакти.

Защо става така?

Първото и най-лесно обяснение е, че спадът на сексуалния импулс у хората се дължи на възхода да технологиите, и то две конкретни: онлайн порното и социалните медии.

Pornoto i sotsialnite mrezhi ubivat zhelanieto

В днешно време достъпът до порнография е обидно лесен. Изследователи дори говорят за "пристрастяване към интернет секса" и искат да го включат в списъка на официалните психични заболявания. Освен другото, се оказва, че порното замества секса в реалния живот на хората.

Порното създава нереалистична картина на секса, я специалисти твърдят, че може да доведе до "сексуална анорексия" или "причинена от порно сексуална дисфункция".

Онези, които се пристрастяват към порното, накрая стават нечувствителни и към най-насилствените сцени. Освен това имат трудности в общуването с реални жени в реални ситуации и се чувстват "безпомощни" в спалнята.

Социалните медии също имат роля в спада на желанието - хората прекарват времето си, втренчени в екраните, а не в партньорите си. Предишни изследвания са отчели, че наличието на телевизор в спалнята води до спад на сексуалната активност.

Разбира се, има и изследователи, който твърдят, че влиянието на споменатите фактори е преувеличено. Че гледането на порно с мярка може да повиши желанието. А известна доза имагинерен живот из социалните мрежи може да насърчи интереса към секса. Ясно е, че не можем да виним само технологиите и трябва да търсим причините другаде.

Вързани за бюрата

Независимо от технологичния напредък (или пък заради него), ние прекарваме много часове в работа на бюрото си. Натоварването се увеличава. Логично е да допуснем, че умората и стресът, свързани с работата, водят до спадане на сексуалната активност.

В същото време съществуват изследвания, които не откриват разлика в сексуалната активност, удовлетвореността или желанието при работещите жени и онези, които си седят у дома. Даже напротив - активният професиоален живот е в корелация с увеличено сексуално желание.

Stresat i umorata ot rabota ubivat libidoto

Все пак не можем да пренебрегнем влиянието на работата върху живота в леглото. Лошата работа например е по-вредна за психичното здраве от липсата на работа и това, разбира се, оказва влияние върху сексуалния живот. Стресът със сигурност е сред факторите, които най-силно повлияват сексуалното желание - и по-точно спадането му.

Стресът влияе по няколко начина - той променя нивата на хормоните, кара ни да се мразим и да не приемаме тялото си, кара ни да се съмняваме във връзката и партньора си и увеличава употребата на алкохол и наркотици. Всички тези фактори на свой ред намаляват желанието.

Има и друго - нивата на нещастие в западните общества непрекъснато растат. Наблюдава се истинска епидемия от душевни болести - начело с депресия и тревожни безпокойства.

Има пряка връзка между депресията и сексуалната дисфункция

Учените свързват тази увеличена заболеваемост с все по-голямата несигурност на съвременния живот, и то при по-младите. При сегашното поколение в репродуктивна възраст, т.нар. "милениали", спадът на сексуалната активност е най-висок в сравнение с предишното поколение Х и с бейбибумърите, когато са били на същата възраст.

Несигурната работа и покрив над главата, страхът от тероризъм и климатични промени, разрушената социална тъкан и липсата на осигуровки - всички те се свързат с менталните проблеми.

Както и да го погледнем, спадът на сексуалната активност е тъжна новина. Сексът увеличава щастието, прави ни по-здрави и даже по-доволни на работното място. Пък и за повечето хора сексът е много приятен и забавен.

Zashto v posledno vreme horata pravyat po malko seks

При това положение не е случайно, че на много места по света се опитват да се справят с проблема. През февруари например Пер-Ерик Мускос, член на градския съвет на Оверторнеа, Швеция, внесъл предложение на 550-те общински служители да се отпуска по един час платен отпуск седмично, за да се прибират у дома и да правят секс с партньорите си.

Мускос обосновава предложението си, като се позовава на ползите от секса и добавя, че "така би се създало възможност двойките да разполагат с време един за друг".

Япония също набелязва мерки заради спада на раждаемостта в страната. Там двойките, които решат да имат дете, получават пари в брой, а много фирми се стараят да осигуряват на служителите си повече свободно време, за да го посветят на семействата си.  По сходен начин в Австралия от 2014 г. насам правителството осигурява нещо като "бебе бонус" за нови родители.

Проблемът с всички тези иначе полезни мерки е, че са нещо като лейкопласт, а не лечение. Допълнителното свободно време и правителствените насърчения може би ще имат ефект в краткосрочен план. Те обаче не могат да се справят с дълбоките структурни промени на обществото, свързани с топящото се щастие - което е основната причина за потиснатия сексуален живот.

И точно както проблемът има много аспекти, така и решенията трябва да се търсят в много посоки. За да се справим с липсата на сексуално желание, ще трябва да се изправим пред причините за пропукващото се душевно здраве на западния свят.

А кризата на психично здраве е предизвикана от всеобщото чувство за тревога - трегова за работното място, за прехраната, за загубата на общност и социално пространство, за климатичните промени и бъдещено на Земята. Решим ли тези проблеми, ще подобрим не само сексуалния си живот, но и живота на планетата като цяло.

Източник: Би Би Си