Защо "Кой уши байрака" бе изпята на турски

ДПС започнали кампанията си за местния вот с "Песен за Райна Княгиня" на турски език. И интернет избухна в праведен гняв. И пак се заговори за някакви публични обесени, народен съд и какво ли още не.

И по този начин ДПС постига своето.

Замисляте ли се защо партията на Местан тръгва кампанията си така? Защо се прави нещо, за което е ясно, че ще вбеси много хора. Националистическите настроения в последните няколко години у нас са изключително засилени и за подобни ходове е напълно ясно, че ще доведат до скандал и остри реакции.

Да свириш на болезнената струна на едно общество

Като цяло в ДПС работят изключително способни политолози, пиари и специалисти по публична манипулация. И този ход, дълбоко вярвам, е подготвен именно, за да предизвика това напрежение. 

Има неща като възрожденската култура, които българите считаме за светиня, за символ на свободата ни и за отхвърлянето на чуждата власт. Песента за Райна Княгиня е част от тази култура и на нея се гледа с особена важност. 

Тя е една от тези, които изникват на устите по време на събирания по случай някой национален празник, особено ако вече са обърнати по няколко ракии. Тя просто е нещо с важност за националното самосъзнание на много хора. Няма да засягаме темата с ракиения национализъм и причините за него. Макар да има отношение по случая, тя не е основното и само би попречила да видим простата истина.

Възрожденската култура в голямата си част е посветена на освободителното движение сред българите. Освобождение от Османската империя - предшественик на днешна Турция. Та да се използва мелодията на песента за жената, станала символ на Априлското въстание, докосва болезнени нерви за много хора. 

И реакцията на това е гневна. И пак има едни шумни хора, които тръгват да псуват турците. Агресията срещу действието на партията се прехвърля срещу етническото малцинство. Това етническо малцинство е целевият електорат на ДПС. 

Как се стяга електорат - уроци от ДПС

А както знаем, избори ще има след по-малко от месец. И този електорат трябва да се мотивира да гласува за ДПС. Спецификата в случая е, че много малка част от електората на ДПС гласува за тях, защото действително следва високите либерални идеи, които лидерите на Движението развяват. Всъщност по-голямата част от електората гласува за тях, защото така трябва, защото така е казал местният голям.

Лошото на такъв електорат е, че този страх от големия не е константа. И следователно трябват периодични напомняния за това какво ще стане, ако ги няма ДПС да пазят етническите малцинства. А как да убедиш някого, че му трябва пазител, когато няма заплаха?

Тук идва ролята на бурните националисти. Изпей тяхна светиня на турски език, езикът, който са използвали "онези башибузуци" отпреди повече от век. Накарай ги да се разбеснеят и да започнат да плюят срещу всичко турско. Накарай ги да се пенявят във "Фейсбук". 

И след това ги покажи на своя етнически електорат, съставен от български турци и роми с турчеещо се самосъзнание. Ето така се сплотява електорат. 

Само дето ние сме една нация

Истината обаче е, че отвъд тези политически игри дебне един доста по-голям проблем - ние все още не сме единна нация. И този проблем трябва да намери лечението си, защото иначе ще продължава да става повод за още много подобни скандали.

Защото и Хасан, и Иван трябва да разберат, че Левски, Райна Княгиня, Раковски и т.н. са национални герои за всички, независимо от етнос, вяра и възгледи. Трябва да се разбере високо и ясно, че и етнически турци плачат на "Мила Родино" и вдигат наздравици на трети март. За тях, като български граждани, това също е празник. 

Освен крайните консерватори сред тях, те не съжаляват, че Сюлейман паша не е превзел Шипка. Те са българи, като нас, просто от различен етнос. Наши комшии. 

Приемем ли нещата по този начин, провокациите на ДПС ще станат излишни. Ще станат нелепи. И в крайна сметка ще спрат. А нали това е целта. А ако искате да си излеете гнева, то насочете го в правилната посока.