Образователната платформа включва поредица лекции през лятото и есента

Образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство", дело на фондация "Отворени изкуства" и галерия "Сариев Contemporary", слага начало на тазгодишната си програма.

София е неин домакин за седма поредна година за поредица лекции през лятото и есента. Проявите през първата част от програмата с фокус върху жените в изкуството и конкретно съвременното френско изкуство, а втората част обхваща лекции, посветени на пърформънс изкуството и неговото развитие в световен и български контекст.

Образователната платформа възниква през 2011-а като отговор на липсващото достъпно познание за съвременното изкуство. Основната цел на проекта е да скъси дистанцията между публиката и съвременното изкуство, разглеждайки различни аспекти, като по този начин да го направи достъпно за всички. Лекциите са безплатни и не изискват предварителна подготовка.

Тази година проектът не прави изключение. Програмата, носеща общото наименование "От първо лице", съчетава две основни линии, на които са посветени проявите тази година.

Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството,* но не го пише в учебниците, разглежда темата за жените в изкуството, тяхната роля и влияние - с Ирина Генова, Мария Василева, Миглена Николчина и Рада Букова. 

"Потьомкинови села, по света и у нас" е общият наслов на разговорите със съвременни френски творци от наградата на фондация "Рикар" и куратори, чиято цел е да запознае аудиторията със съвременното френско изкуство в разговор с интригуващи художници като Брюно Сералонг, Матийо К. Абоненк, Стефан Барбие-Буве, Мари Воание плюс кураторите Светлана Куюмджиева, която е артистичен директор на Пловдив 2019, и Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел.

В рамките на проекта „От първо лице“  публиката може да се запознае и с темата за колекционирането като част от поредицата "Форум Колекционери". В началото на юни кураторът Райналд Шумахер възнамерява да разкрие как колекционирането на съвременно изкуство се превръща в разказ за съвременните проблеми.

Лекциите през ноември пък хвърлят светлина върху пърформънс изкуството. В темата се очаква да се включат международните и българските гости, които да споделят какво провокира артистите да експериментират с формата.

Подробности и график на лекциите в образователната платформа "Въведение в съвременното изкуство" може да следите на www.openarts.info и "Фейсбук" страницата.