Според омбудсмана това би било добра стъпка за преодоляването на проблема "деца раждат деца"

Сексуалното образование да стане задължителна част от образователната програма като мярка срещу насилието, ранната бременност и абортите. Това предлага омбудсманът Мая Манолова с подкрепата на колегите ѝ от 17 европейски държави.

Тя е домакин на тридневна среща на омбудсманите от Европа, лобиращи за по-строги мерки за правата и сигурността на децата в и извън училищата.

По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6000 деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017 г. са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст.

Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като СИП - свободно избираема подготовка.

Мая Манолова отбеляза, че защитата на правата на децата е неин морален приоритет и допълни, че страната ни в момента преминава през трудна социална промяна на закриване на институциите за деца.

Манолова посочи, че у нас продължава феноменът "деца раждат деца", като този проблем не само, че ограбва детството им, но и обрича момичетата на бедност и социално изключване.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсман и от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", коментира пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Сред основните теми, обсъждани на форума, са ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги касаят и други.

Източник: news.bg