Високопоставеният представител на терористичната организация е бил заловен по време на опит да влезе у нас заедно с група мигранти

Висш член на Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) е бил заловен при опит да влезе в България снощи, съобщава турскияt проправителствен вестник "Дейли Сабах". Засега информация от българската страна няма.

"Високопоставен представител на терористичната организация ПКК е бил заловен край турския граничен пункт Капъкуле в западната провинция Одрин, докато опитвал да влезе в България заедно с незаконни мигранти в четвъртък", пише вестникът.

Терористът е активен в ПКК от 1999 г. и се смята, че е наредил атаката в планината Кандил, при която загинаха много служители на силите за сигурност, след което се е прехвърлил в Сирия с цел присъединяване към кюрдските сили за самоотбрана през 2010 г.

Виж още: Нови терористични актове в Турция

Антитерористичните сили на полицията в Одрин са провели операцията край граничен пункт Капъкуле след получаване на разузнавателна информация за придвижването му. По време на операцията терористът от ПКК е бил намерен сред незаконни мигранти, опитващи се да влязат в България, гласи информацията на изданието.

България на няколко пъти предава на Турция без съдебно решение хора, за които Анкара твърди, че са свързани с организацията на проповедника Фетуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат на 15 юли миналата година, както и членове на ПКК. И ФЕТО, както в Турция властта нарича организацията на Гюлен "Хизмет", и ПКК са обявени за терористични организации от Анкара, припомня UReport.

Виж още: Клон на ПКК пое отговорност за кървавия атентат в Анкара

От август миналата година Турция провежда операция "Щита на Ефрат" в Северна Сирия, насочена както срещу терористичната групировка "Ислямска държава", така и срещу силите на ПКК.

ПКК е марксистко-ленинска терористична и националистическа организация, ползваща се със значително влияние сред кюрдите в кюрдските райони на Турция, Сирия, Иран, Ирак. Организацията е в списъка на терористичните организации на Турция и на някои държави от ЕС. ПКК са отговорни за редица атентати в Турция от 80-те насам.

Източник: "Дейли Сабах", UReport