"Ястреби за свободата на Кюрдистан" описват нападението като "акт на отмъщение"

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" - въоръжена групировка, за която се смята, че е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за атентата в Анкара в неделя, при който загинаха 37 души, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление, поместено в сайта на групировката в четвъртък.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" описва нападението като "акт на отмъщение" за операциите на силите за сигурност в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната от юли насам, при които бяха убити стотици цивилни, военни и бунтовници.

Същата въоръжена групировка пое отговорността и за бомбеното нападение миналия месец в Анкара, при което загинаха 29 души, припомня Ройтерс.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) твърди, че се е отцепила от Кюрдската работническа партия (ПКК). Експерти, които следят кюрдските бунтовници, казват, че двете групировки поддържат връзка, отбелязва агенцията.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" предупреждават, че ще извършат още нападения срещу онези, които смятат за отговорни за операциите на силите за сигурност в населения с кюрди турски Югоизток, съобщава още Ройтерс.

Взривът от понеделник е третият, който разтърсва Анкара за по-малко от шест месеца. 

Мощната експлозия е разтърсила площад "Ататюрк" в 18,45 ч. местно време в близост до спирка на градския транспорт и парка Гювен. В района се намират метростанция и спирки на много автобуси. Мястото на взрива е символично - то е близо до държавни учреждения и дирекцията на полицията. Наблизо се намира и една от канцелариите на турския премиер Ахмед Давутоглу. При експлозията са изпочупени прозорците на сгради.

Полицията веднага евакуира района, а ранените бяха откарани в болници. Напълно са изгорели един от автобусите на градския транспорт и още няколко автомобила.

Реакции

Министър-председателят на страната свика извънредно заседание на съвета за сигурност във връзка с терористичния акт. 

Турция се превърна в обект на терористични атаки заради нестабилност в региона през последните години, заяви турският президент Реджеп Ердоган на специална пресконференция. По думите на държавния глава обаче страната няма да се откаже от правото си на самозащита и все още е твърдо решена да се бори срещу тероризма. 

Ердоган изрази съболезнованията си към семействата на загиналите и пожела на ранените бързо възстановяване. 
Световни лидери и организации осъдиха кървавия атентат в турската столица и също изказаха съболезнованията си към близките на загиналите и турския народ.

Френският президент изрази солидарността на страната си с турския народ и се обяви за засилване на борбата срещу тероризма в световен мащаб. Руският му колега Владимир Путин решително осъди атентата в Анкара и изрази съболезнования на турския народ за големия брой жертви. 

Съд в Анкара наложи забрана над достъпа до "Фейсбук", "Туитър", YouTube и други сайтове за цялата територия на страната, след като в социалните мрежи бяха споделени кадри от атаката. 

Това не е първият случай, в който властите в страната блокират достъпа до сайтовете за споделяне - миналата година Анкара блокира на няколко пъти "Туитър" и YouTube заради споделени снимки на крайнолеви бойци и местопрестъпления.

Източник: Ройтерс, БНТ, АФП