Нейната партия загуби в две от общо три провинции, които гласуваха на частичния местен вот в Германия

Проведените вчера частични местни избори в Германия бяха тест за Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и цялостната ѝ политика спрямо бежанците. Германците обаче показаха отлив на одобрението за ХДС, като партията губи подкрепа след местни избори в три федерални провинции на Германия.

От трите провинции, които гласуваха вчера, само в Саксония-Анхалт ХДС удържа победа. Друг любопитен момент е, че евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", залагаща на силни антимигрантски послания, влиза в парламентите на трите провинции - Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

Партията на Меркел губи между 3 и 12% в различните провинции. "Левите" запазват резултатите си в Райнланд-Пфалц, но в другите провинции губят по 10%.

Виж още: Двете фатални изречения на Меркел​

В Саксония Анхалт Християндемократическият съюз е първи, получавайки 30,5%. Изненадващо втора е партия "Алтернатива за Германия" с 21,5%, изпреварвайки социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел във федералното правителство. След тях е крайнолявата "Левите" (Die Linke) с 16,5% и Зелените с 5%. 

Зелените се нареждат на първо място в Баден-Вюртемберг с 32,5% процента от гласовете, следвани плътно от ХДСс 27,5%. Социалдемократите събират около 13%, "Алтернатива за Германия" - 12,5%, Свободните демократи - 8% процента, а "Левите" - 3% процента, което е недостатъчно за влизане в местния парламент. Досега първа партия в провинцията бяха християндемократите. 

Виж още: Накъде без Меркел?​

В Райнланд-Пфалц печелят Социалдемократите с 37% от гласовете, ХДС събира 33%, "Алтернатива за Германия" - 10%, Свободните демократи - 6,5%, а Зелените - 5%. Партията "Левите" не преминава 5-процентовата бариера.

Източник: АФП