Литиево-йонните батерии създават опасност от пожари

Международната организация за гражданска авиация ИКАО забрани превозването на литиево-йонни батерии в багажа на пътниците в самолетите, предаде "Ройтерс".

Забраната се отнася за акумулаторите, използвани в камери, смарт телефони, лаптопи и таблети. Тя е наложена заради противопожарна сигурност. 

По-рано ИКАО забрани литиевите батерии за часовници. Решението влиза в сила от 1 април, забраната ще продължи докато не бъде разработена огнеупорна опаковка за опасните товари. Ограничението важи за всички 191 страни-членки на ИКАО.

Какво не е позволено да вземате със себе си при пътуване със самолет?

От съображения за сигурност са създадени международни правила, определящи позволените и забранените за превоз в самолета вещи. Има предмети, които могат да бъдат превозвани само в регистрирания багаж и съответно не могат да бъдат взети на борда в ръчния багаж.

Виж още: Идеалният размер на ръчния багаж​

Тъй като правилата за транспортиране на различни видове предмети могат да варират, в зависимост от авиокомпанията и страната, до която пътувате, този списък е само ориентировъчен. При проверката на летището е възможно да се наложи отстраняване на целия или част от багажа на пътника, ако той не съответства на правилата за транспортиране в съответната държава.

В нормалните полети обикновено чекирания багаж е до около 20 кг, а ръчният до 8 кг. В т.нар нискотарифни полети обаче има наложени доста повече ограничения. 

Списък на забранените вещи в ръчния багаж:

- ножове и други остриета от тоя род с изключение на пластмасови със заоблени краища
- ножици, бръсначи
- спрей
- течности над 50 мл.
- запалими неща
- инструменти
- запалки и кибрити
- взривоопасни неща
- бейзболни бухалки, стикове за голф

Виж още: Приложение ни помага, когато пътуваме в Европа