По случай началото на олимпийския турнир по лека атлетика си припомняме няколко клипчета с един от най-изявените лекоатлети, които ще следим в Лондон

Юсеин Болт е една от най-големите звезди на Ямайка и продължава да живее там, а преди време засне клипове за туристическата реклама на острова (VisitJamaica.com) - озвучени, разбира се, с песен на Боб Марли: One Love/People Get Ready.

Посланието - Ямайка е толкова красива, че може да накара и най-бързия спринтьор да спре, за да се наслади на пейзажа.

При откриването на игрите в Лондон преди седмица Болт беше и знаменосец на спортната делегация от Ямайка.

Виж още: Лондон 2012 - звездите на откриването

Дефилето на нациите премина по пистата на новия Олимпийски стадион, където този петък започват лекоатлетическите състезания.

Той може да носи цветовете на Ямайка - жълто, зелено и черно, - но на стадиона и извън него е облечен от "Пума".

В този рекламен клип на марката Болт се снима редом с други известни спортисти като пилота от "Формула 1" Фернандо Алонсо, играчът на голф Рики Фаулър, Юврадж Сингх (крикет) и футболиста от Аржентина и "Манчестър сити" Серхио Агуеро.

Още по-забавни са серията клипове на "Върджин медия" за двойно по-бърз високоскоростен интернет.

Ричард Брансън редовно се снима в рекламите на своите фирми, но тук е отстъпил главната роля на Болт - който не само е окупирал кабинета му и се представя за него, а е взел назаем и характерната му брадичка.

Клипът с посланието Bye bye buffering обаче беше забранен за излъчване, след като регулаторният орган прецени, че рекламата е подвеждаща и клиентите на доставчика не могат да избегнат напълно буферирането при гледане на видео онлайн. 

Най-популярната у нас реклама с участието на Юсеин Болт се въртеше в месеците преди олимпийските игри в Лондон.

Като посланик на иновациите на "Виза Европа" лекоатлетът прекосява скоростно британската столица, за да се добере от летището до Олимпийския стадион. Негов съперник в надпреварата е непознат мъж, който се оказва стартерът, даващ начало на бяганията.

Музиката е Hundred Mile High City на "Оушън калър сийн", а в епизодични роли се мяркат и неколцина други спортисти. (Вж. и видеото "Зад кулисите" във VisaBG.com).