Европарламентът в Страсбург одобри състава на новата Европейска комисия, която встъпва в длъжност от 1 ноември

ЕС няма да се разширява повече през следващите пет години, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург, като уточни, че не иска да подвеждат държавите, кандидатстващи за членство.

Според него ако се наложи, преговорите със страните кандидатки (Република Македония, Турция, Сърбия, Черна гора, Исландия, Албания) може да се ускорят, но няма да приключат през този мандат на Еврокомисията.

След последните рокади в проектосъстава след оттеглянето на словенката Аленка Братушек, екипът на Юнкер получи 423 гласа от общо 699. За новата ЕК гласуваха Европейската народна партия, социалистите и либералите, които сформираха широка коалиция в рамките на ЕП. 209 евродепутати се обявиха против, а 67 се въздържаха.

Единствената персонална промяна е новата еврокомисарка от Словения - Виолета Булц, която ще отговаря за транспорта. Така Марош Шефчович (Словакия), който има опит от досегашната ЕК, запазва поста си на зам.-председател, но с нов ресор: енергийния съюз.

В речта си преди гласуването в пленарната зала Юнкер обеща да представи до Коледа амбициозен пакет за инвестиции на стойност 300 млрд. евро - за работни места, растеж и конкурентоспособност.

"Размерът на инвестициите в ЕС намаля с почти 500 млрд. евро, или с 20 % под последния си максимум през 2007 г. Изправени сме пред недостиг на инвестиции. Трябва да работим, за да се запълни тази празнина. Европа може да помогне за постигането на тази цел... Необходимо е само малко доверие от ваша страна", обърна се той към евродепутатите.

Новият председател на ЕК призова онези, които мислят, че прекомерните икономии автоматично ще съживят растежа и ще създадат повече работни места, да се откажат от тези идеи.

Сред своите приоритети Юнкер посочи още приемането на нови директиви за създаване на единен пазар за дигиталните услуги, нов енергиен съюз на ЕС с амбицията за превръщането му в "номер 1 в света" в областта на възобновяемите енергийни източници и нов съюз на капиталовите пазари с всички страни членки на ЕС, който да стане факт до 2019 г. и да даде на компаниите, най-вече на малките, по-големи възможности да заемат пари, без да се обръщат към банки, обобщава агенция "Франс прес", цитирана от Би Ти Ви.

Приемникът на Жозе-Мануел Барозу изтъкна още, че ЕС трябва да направи повече за справянето с проблеми като епидемията от ебола в Западна Африка, заплахата от групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, вълната от имигранти през Средиземно море.

"От Украйна до Сирия, Близкия изток и Северна Африка съседните на нас територии продължават да са обхванати от несигурност и нестабилност. Многобройните имигранти, прииждащи на външните граници на Европа в търсене на по-добро бъдеще, ни припомнят нуждата от подходящ баланс между стремежа към солидарност и желанието за сигурни граници. А трансграничните заплахи за здравето, като епидемията от ебола, изпълват гражданите с разбираеми страхове", отбеляза Юнкер и увери, че тези задълбочаващи се проблеми няма да бъдат игнорирани.

Български еврокомисар и през този петгодишен мандат на ЕК е Кристалина Георгиева, която този път е един от седемте зам.-председатели, натоварена да отговаря за бюджета и човешките ресурси. От 1 ноември, когато новата ЕК встъпва в длъжност, тя ще следи за изразходването на 140 млрд. евро годишен бюджет, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).