Ечемикът се предизвиква от бактериална инфекция, която се пренася с мръсотия в очите - най-често, след като ги докоснем с неизмити ръце. Причина за възпалението на крайчеца на клепача може да стане и паразитът демодекс

Инфекцията се предизвиква от бактерии, попаднали в окото от мръсни ръце. Крайчецът на клепача отначало започва да сърби, след това подпухва. В продължение на няколко дни отокът се увеличава, а след това върху него се образува гнойник. 

Ечемикът не е заразен. Жените по-често страдат от този проблем. Обяснението е просто: те по-често се докосват по очите, защото се гримират. Децата също рискуват да получат такова замърсяване и възпаление заради това, че още не са усвоили личната хигиена.

Има и други предпоставки за появяване на ечемик - преди всичко наследствена предразположеност. Следващ, не по-малко важен фактор, е понижаването на защитните сили на организма. 

Ечемикът е своеобразен сигнал за това, че има нарушения в имунната система. Не трябва да пренебрегваме и това, че той често се появява заедно с някои хронични заболявания - болести на стомашно-чревния тракт и захарен диабет.

Хората, които рядко излизат на чист въздух, също рискуват, защото в организма не им достигат витамините А и С.

А когато вече сте сигурни в диагнозата, ако и друг път ви се е случвало, тогава можете да опитате сами да си помогнете. За начало категорично се откажете от гримирането и не опитвайте да изстисквате гнойта. И едното, и другото могат да доведат до разпространяване на инфекцията по кръвоносните съдове. Представете си колко сериозно усложнение е това. В медицината има такива случаи - стига се до менингит и заразяване на кръвта. 

При развиващ се оток са опасни и топлинните процедури - допустимо е сухо топло само в началото на процеса. Може да капвате в окото си специални очни капки. А на клепачите намазвайте мехлеми, съдържащи сулфаниламиди и антибиотици.

Виж още: Петър Дънов: Грижи за очите

При по-тежки форми се предписват антибиотици

Към антибиотиците могат да се добавят сулфаниламиди, а понякога се прибягва и до операция. Ако все пак не се решавате да се борите самостоятелно с ечемика, посетете специалист. Той ще ви назначи късовълнова физиотерапия, ако нямате температура. Тази процедура помага по-бързо да се справите с проблема.

В случай че процесът се разпространи, може да се приложи по-мощна противовъзпалителна терапия с антибиотици и сулфаниламиди. А разпространение на процеса означава засилване на болката, зачервяване, отоци, повишена температура на тялото, увеличаване на челюстните или околоушните лимфни възли.

При по-тежки форми може да се наложи хирургична намеса. А след операцията ечемикът вече никога няма да се появи на същото място.

Народната медицина разполага с много по-обосновани препоръки.

Ето някои от тях:

- Срежете един лист от алое, измийте го добре, нарежете го ситно и го сложете за 8 часа в чаша студена преварена вода. След това си правете компреси на възпаленото око. За ускоряване на лечението може да изцедите сок от лист алое, да го разредите с вода в пропорция 1:10 и пак да си направите компрес.

- За добро средство при възпалението на очите се смята невенът. От него се приготвя настойка и също се правят компреси.

- Старите билкари препоръчват вратига против ечемик. Съцветията на това растение се състоят от малки жълтички цветчета, приличащи на хапченца. Стрийте няколко такива “хапченца” и ги изпийте със студена вода. През деня си направете 4-5 пъти такава напитка. Продължете лечението, докато ечемикът изчезне. Това може напълно да унищожи ечемика и той никога повече да не се появи.

- Злато - натъркайте внимателно ечемика с някакво златно бижу. Хубаво е да повторите процедурата няколко пъти през деня. Постепенно ечемикът ще се смали и ще изчезне. Този метод е най-ефикасен още, когато усетите, че нещо в окото ви не е наред, тоест докато ечемикът избива.

- Наложете малко количество настърган предварително картоф на болезненото място. По този начин ще помогнете на отока да спадне и болката ще стане значително по-малка.

- Сварявате 5 с.л лайка и оставяте сместа да престои два часа. След това прецеждате, намокряте парче марля и налагате върху окото. Стойте така 10-15 минути. Повторете процедурата.

- Сложете върху засегнатото око влажна кърпа - намокрете я с топла, но не гореща вода. Останете с кърпата върху окото поне десетина минути. Правете процедурата няколко пъти дневно.

- Кипнете вода и към нея добавяте 1-2 с.л кориандър. След като се е охладила сместа, я прецедете и плакнете очите си с нея – хубаво е процедурата да се повтаря поне 5 пъти дневно.

- С помощта на скилидка чесън също можем да се отървем от ечемика. Изчистваме скилидката и намазваме засегнатото място. Хубаво е да го правим 2-3 пъти на ден поне два дена.

Внимание!

Ако непрекъснато уморявате очите си на компютъра, вечер се разхождайте на чист въздух, вместо да седите пред телевизора. Всички знаем какво значи да се появи ечемик на окото. Но много малко знаем за неговото лечение. Малцина търсят лекарска помощ по този повод. А вие трябва да сте сигурни, че диагнозата е правилно поставена. Защото под маската на ечемика могат да се скрият други заболявания - например малки кистички или туморчета. Затова трябва задължително да се обърнете към лекар, за да се уверите, че наистина става дума за ечемик.