Първият прототип на днешния вибратор е изобретен през далечната 1869 г. от американския лекар Джордж Тейлър и се е наричал "Манипулатор". Изненадващото в случая е, че този модел е работил чрез пара.

В средата на 80-те години на XIX век се появява по-съвременният вариант на вибратора – електромеханичният модел "Pulsocon Macaura", изобретен от д-р Джоузеф Мортимър, пише Edna.bg.

Гранвил.който се продава изключително успешно до края на 20-те години на XX век.
В началото на миналия век вибраторите са били препоръчвани и "изписвани" като лекарствен продукт на дамите от лекари, като средство за справяне със стреса и напрежението в семейната и професионална среда. 

Някои медици дори уверявали представителките на нежния пол, че използвайки популярните днес секс играчки, те ще останат вечно млади или че могат успешно да свалят излишните килограми.

След появата им в първите порно филми обаче, отношението към тях се променя драстично. На уважаваните до този момент уреди за доставяне на удоволствие вече не се гледа с толкова добро око, заради широкото им потребление при първите стъпки на порноиндустрията. Оттогава до ден днешен продажбите им се извършват предимно в специализираните магазини за секс играчки.

През 1902 г. американската компания "Хамилтън Бийч" (Hamilton Beach) патентова първия електрически вибратор, превръщайки го в петия по потребление електрически уред у дома след шевната машина, вентилатора, чайника и тостера.

За да избегнат лошата в онова време репутация на вибраторите, някои компании предприемат иновативна маркетинг стратегия – анонсират ги като специални модерни масажори. Разбира се, всички били наясно за какви точномасажори ставало въпрос, но това бил единственият начин изобретението да се продава свободно на домакините в широката търговска мрежа.

Виж още: Най-странните секс играчки на пазара

Във вихъра на сексуалната революция, табутата падат и използването на вибратора по истинското му предназначение вече не се възприемало като срамно, унизително и пропаднало деяние.

Днес са познати десетки различни видове вибратори, чиято единствена цел е да създават удоволствие и само удоволствие. По-запознатите с богатия асортимент секс играчки знаят, че съществуват клиторни, вагинални и анални вибратори

Освен това, в специализирани магазини за подобен вид "техника" можете да се изумите от разнообразието от вибратори за стимулация на G-точката, вибратори тип "заек", тип "яйце" и всевъзможни други варианти на уреда.

Изследване от 2009 г., публикувано в американския здравен журнал "Секшуъл Медисин" (Sexual Medicine), показва, че около 53% от жените и около 46% от мъжете в САЩ на възраст между 18 и 60 години са използвали вибратор.

Въпреки че в настоящата година вибраторите са широко разпространени и използвани в демократичните страни по света, все още темата за сексуалната наслада, доставена по този начин, понякога се приема за непристойна и срамна.

България е именно една от страните, в които съществува широк пазар на подобен вид артикули, но информацията и комуникацията по въпроса не са напълно развити и изяснени.

Виж още: Любопитни факти за оргазма