Голяма част от трайно безработните реално не търсят работа, а просто стоят в статистиката

Всеки втори безработен търси работа повече от година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие. 

Без препитание в края на септември са били 229 хил. българи, като 142 400 от са записани в Бюрото по труда от повече от година. Според експерти по подбор на персонала продължителността на търсенето на работа зависи от образованието на кадрите. 

"Един кандидат с висше търси работа между 3 и 6 месеца. На този с основно му е нужно двойно повече време", обяснява пред в. "Монитор" специалистът по човешки ресурси Маргарита Николчева. 

Според статистиката всеки втори търсещ реализация на пазара на труда е бил със средно образование. Един от трима е бил с основно или по-ниско образование, а 14% са били висшисти. Експерти от Агенцията по заетостта твърдят, че не всички безработни реално търсят препитание. 

Голяма част от трайно безработните реално не търсят работа, а просто стоят в статистиката, признават от Агенцията по заетостта. Данни на НСИ показват, че българите търсят препитание най-често чрез роднини и приятели. 

Над 168 хил. души по-скоро разчитат на познати да ги насочат към конкретен работодател, докато 113 хил. са търсили директна връзка с евентуалния си шеф. 1/3 от безработните са преглеждали обявите за работа, а двойно по-малко са се явили на конкурс. 

От НСИ отчитат, че в периода юли – септември безработните у нас са намалели с над 50 хил. спрямо предходното тримесечие. 

"Този спад се дължи главно на сезонната заетост, когато масово се наемат служители в сферата на туризма и селското стопанство", коментира Николчева. 

Проучване на Менпауър показва, че до края на година най-търсените кадри ще са финансистите застрахователите и брокерите. Освен най-търсените, това са едни от най-високоплатените служители у нас. 

В края на третото тримесечие средната заплата на финансисти и застрахователи е била 1612 лв. Брокерите пък са печелили средно по 873 лв., показват данни на статистиката. Най-високоплатени остават ИТ специалистите, които получават средно по 2159 лв.

Източник: в. "Монитор"