Каква е прогнозата на синоптиците за първия летен месец на 2017 г.

Юни идва с прогноза за средна месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма около 23 градуса, по високите полета между 17 и 19 градуса, а в планините - между три и 12 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще се движат между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 30 и 35 градуса, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

През юни месечната сума на валежите се очаква да е около нормата, която за равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м.

По принцип юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Обикновено дните с валежи варират от седем до 10, а в два-три от тях вали повече от 10 л/кв.м. Веднъж на 10 години в планините пада и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Месецът започва с топло време и максимални температури между 28 и 33 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове - с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Източна България и планинските райони ще вали краткотраен дъжд с гръмотевици.

Около 2-3 юни от север се очаква да проникне хладен въздух, температурите да се понижат и до края на първото десетдневие да бъдат близки до обичайните за периода. През повечето дни от десетдневката въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, а  на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки.

В отделни дни се очакват дори интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и дъждът ще е на по-малко места.

През първата половина от втората десетдневка температурите ще се задържат около нормалните, а повишение се очаква през последните дни от този период, когато на места максималните температури може да достигнат до 35 градуса.

От 12 до 15 юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневката.

През първите дни от третата десетдневка, когато идва и астрономическото лято, температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за дъжд и гръмотевизи. Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от месеца, когато и температурите отново тръгват нагоре.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 5,51 ч. и залязва в 20,58 ч., а продължителността на деня е 15 часа и седем минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 5,52 ч. и залязва в 21,08 ч., а денят е дълъг 15 часа и 16 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
1 юни - първа четвърт,
9 юни - пълнолуние,
17 юни - последна четвърт,
24 юни - новолуние.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 7,24 ч., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.

Източник: агенция "Фокус"