ЕК отпуска 341,5 млн. евро за Европейския корпус за солидарност

Нова стъпка за насърчаване на доброволческите дейности предприе Европейската комисия. Планът на председателя ѝ Жан-Клод Юнкер предвижда да се отпуснат 341,5 млн. евро за Европейския корпус за солидарност през периода 2018-2020 г.

Целта е да се даде възможност на 100 хил. млади европейци да вземат участие в него до края на 2020 г., съобщиха от пресслужбата на институцията. 

ЕК предложи днес бюджет и специфична правна уредба за Европейския корпус за солидарност. Това ще допринесе за укрепване на инициативата и за създаване на повече възможности за младите хора. 

Освен че ще предлага възможности за назначения за доброволческа дейност, стажове и работа, Европейският корпус за солидарност вече ще предоставя на участниците възможност да създават свои собствени проекти за солидарност или да кандидатстват като група за извършване на доброволческа дейност.

"Солидарността е нещо повече от принцип - тя е състояние на духа, което изразява същинската цел на ЕС. Корпусът за солидарност е въплъщение на принципа. Гордея се с това, което представлява Корпусът, и съм благодарен на всички, които се записват за участие в него, както и на организациите, осигуряващи назначения на младите хора. Днес предоставяме на Корпуса подходяща правна форма, както и бюджет, осигуряващ неговото функциониране. Участниците по места са тези, които вдъхват живот на Корпуса и на европейската солидарност", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

От стартирането на Европейския корпус за солидарност през декември 2016 г. осем различни програми бяха мобилизирани, за да бъдат предложени възможности за доброволческа дейност, стаж или работа. Повече от 30 хил. млади хора вече са се регистрирали за участие и първите участници вече започнаха работа по своите назначения.