Между 5 и 7 юни температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните, но динамиката на времето ще продължи доста дълго. Астрономическото лято идва малко след полунощ на 21 юни, когато е лятното слънцестоене

Юни започва с дъжд и хладно време, характерни и за края на май, а температурите през първия летен месец ще бъдат в широки граници - от 7 до 37 градуса.

"Ще завършим май и ще започнем юни с доста хладно за периода време. Температурите са доста ниски. По най-високите части на планините вали и сняг. Допреди 10 дни имахме и слани по високите полета на Западна България, което - макар че се е случвало и други години, - не е чак толкова характерно.

Така че до средата на десетдневието, до около 4-5 юни, ни очаква сравнително хладен период с чести валежи. Само на места те ще бъдат временно по-интензивни. След това условията за валежи ще останат доста дълго време, поне до средата на юни, дори и до 20-и", поясни пред радио "Фокус" синоптичката от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Марияна Попова.

Между 5 и 7 юни температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните, допълни тя, но предупреди, че динамиката на времето ще продължи доста дълго.

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна, като често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено вали през седем до 10 дни от месеца, като в два-три от тях валежът е повече от 10 л/кв.м. Веднъж на десетилетие в планините пада и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности, гласи климатичната справка от НИМХ.

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е 20-22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, по високите полета - между 17 и 19 градуса, а в планините от 3 до 12 градуса.

Най-ниските температури за първия летен месец ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите се очаква да достигнат 32-37 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма - от 30 до 50 л/кв.м, а в планинските райони 70-130 л/кв.м.

Според месечната прогноза на НИМХ, цитирана от Нова телевизия, юни на много места в страната започва с краткотрайни валежи, следобед интензивни, с гръмотевици; ще има и условия за градушки. След сравнително студеното начало температурите бързо ще се повишат и в края на първата десетдневка ще има повече слънчеви часове, на места - и следобедни краткотрайни превалявания.

В началото на втората десетдневка температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво, с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третата десетдневка, когато започва и астрономическото лято (в 0,44 ч. на 21 юни, когато е лятното слънцестоене), въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

В началото на юни Слънцето изгрява в 5,52 ч. и залязва в 20,57 ч., а продължителността на деня е 15 часа и пет минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 5,53 ч. и залязва в 21,07 ч., а продължителността на деня е 15 часа и 14 минути.

Фазите на Луната през юни 2020:
5 юни - пълнолуние,
13 юни - последна четвърт,
21 юни - новолуние,
28 юни - първа четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус", Нова телевизия