Температурите в първия месец от новата година ще варират от 15 до -15 градуса, но ще бъде по-топло и по-сухо от обичайното

Новата 2020 г. започва с нахлуване на студен въздух от север и най-ниските температури ще бъдат между -15 и -10 градуса, прогнозира пред агенция "Фокус" дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев.

Януари е най-студеният месец от годината и до голяма степен определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието - от два до пет. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани и най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване в повечето райони на страната са достигани най-ниските температури у нас, като абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.

Също така обаче в първия месец от годината е имало и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

През януари 2020 се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между -3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 0 до 3 градуса, а в планинските райони между -8 и -3 градуса.

Месечната сума на валежите пък ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони - от 60 до 110 л/кв.м.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между -15 и -10 градуса, по Черноморието - около -5 градуса, а най-високите се очаква да достигнат 10-15 градуса.

През първата десетдневка динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още повече, а на места ще превали слаб сняг. Към 3-4 януари се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево

В средата на десетдневката от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Някъде ще превали слабо, предимно сняг. В края на десетдневката се повишава вероятността за валежи и за още по-ниски температури.

През първите дни от втората десетдневка ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневката валежи не се очакват.

През третата десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-ро и 25-о число, а също така в края на месеца отново ще вали, предимно сняг.

В началото на януари Слънцето в София изгрява в 7,56 ч. и залязва в 17,03 ч. Продължителността на деня е девет часа и седем минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,42 ч. и залязва в 17,37 ч., а продължителността на деня нараства до девет часа и 55 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
3 януари - първа четвърт,
10 януари - пълнолуние,
17 януари - последна четвърт,
 24 януари - новолуние.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ