Бременността е един от най-прекрасните моменти за всяка жена, но и един от най-стресиращите.

Бременността е един от най-прекрасните моменти за всяка жена, но и един от най-стресиращите. Особено ако говорим за първа бременност. Това е времето, в което започваме да си задаваме купища въпроси. Правим ли всичко както трябва? Ще навреди ли това на бебето? А ще му помогне ли? Какво се очаква от мен в тази, тази и тази ситуация?

Разбира се, винаги е възможно да потърсим някого за съвет, но не по-малко важно е сами да се подготвим за това, което предстои. Определено не ви препоръчваме да четете интернет форумите, защото някои неща там могат наистина да ви уплашат. Най-добре би било да заложите на специализирана литература, а някои отлични книги за бременни ще ви представим в този текст.

“Аз съм бременна. Всичко за бъдещата майка” (обновено издание) от Мари-Клод Дьолае

Едва ли можем да опишем по-добре тази книга от самото ѝ заглавие в случая. Мари-Клод Дьолае е преподавател в университета “Пиер и Мария Кюри” в Париж, като тя специализира в сферата на генетиката и клетъчната биология. Има десетки научни публикации, свързани с бременността и майчинството. В тази нейна книга ще разберете всичко за етапа на бременност, седмица по седмица. Поместени са и отговорите на сто въпроса, които бъдещите майки най-често си задават.

“Какво те чака, когато чакаш дете” от Хайди Мъркоф

От първия момент, в който тестът за бременност покаже две чертички, твоят живот никога няма да бъде същият. “Какво те чака, когато чакаш дете” от Хайди Мъркоф съдържа цели 640 страници, поради което можете да бъде сигурни, че всеки въпрос, който зададете, ще има своя отговор. Мога ли да си боядисам косата? Безопасно е ли да правя секс? Мога ли да тренирам? Тук ще намерите всичката онази информация, от която се нуждаете, за да преминете през приключението наречено “бременност”.

“Йога при бременност и раждане” от Сийма Сондхи

Бременността е период, при който тялото на жената преминава през промени, които до този момент никога не са се случвали. Именно поради би било добре да се опитвате да се грижите максимално добре за него, което включва и упражнения. Тук йогата е отличен избор, не само защото ще ви накара да се движите, но и защото ще успеете да научите техники за медитация, които ще отпуснат съзнанието ви. Книгата на Сийма Сондхи набляга особено много на правилното хранене и техниките за релаксация, което със сигурност ще помогне на бременните бъдещи мами.

“Бременност след 35 години: всичко за бременността” от Глейд Къртис

Бременността след 35-годишна възраст се води по-рискова, но това в никакъв случай не бива да ви плаши или да ви отказва от идеята да забременеете в този етап от живота си. Милиони жени след 35 години раждат всеки ден и всичко преминава по план. В тази своя книга Глейд Къртис акцентира именно върху дамите, които се решават на по-късна бременност от обичайното. А това се случва все по-често в съвременния свят, където голям брой жени първо гонят кариерни успехи, а след това се замислят за семейство.

“Докато аз и ти сме едно. От зачатието до раждането” от Росица Божкова-Михайлова

Майстор на йогата и майка на три деца, Росица Божкова-Михайлова успява да обедини знанието на Запада и философията на Изтока в книга, която ще ви води в един от най-специалните моменти в живота на всяка жена - онези месеци, в които тя и нейното неродено бебе са все още “едно”. Научете се как да неутрализирате негативните си помисли по начин, който да помогне за изграждането на един по-благороден характер на вашето дете.

“Клетъчно хранене по време на бременност” от Десислава Тодорова

Въпросът с храненето е един от най-важните по време на бременност. В крайна сметка, храната е това, което ни поддържа живи, а плодът се храни от това, което похапва и мама. В тази книга Десислава Тодорова прави изследване на т.нар. “клетъчно хранене” - режим, който ще гарантира на майката и бебето всички нужни хранителни елементи, витамини и минерали. И нищо, което евентуално би могло да навреди на здравето на майката и плода.

“Как да отслабнете след бременност и раждане” от Мария Антонова

Както вече посочихме, тялото на жените претърпява истинска трансформация по време на бременност, а след раждането често дамите имат нуждата да свалят излишните килограми и отново да влязат в най-добрата си форма. В тази книга Мария Антонова успява да събере на едно място някои от най-ефективните и изпитани народни рецепти за възстановяване на тялото след раждане.