Астрономическата есен идва на 22 септември в 16,31 ч.

Средни месечни температури над нормата очакват синоптиците през септември: между 18 и 21 градуса в равнините, 15-17 градуса по високите полета и от 3 до 8 градуса на планините.

Най-високите температури през първия есенен месец се очаква да достигнат 30-35 градуса, а най-ниските ще са между 5 и 10 градуса, информират от НИМХ, цитирани от Нова телевизия.

Месецът започва по-топло от обичайното. В по-голямата част от страната времето се задържа слънчево, а над западните райони се развива купесто-дъждовна облачност, като се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици.

Около средата на първата десетдневка от северозапад ще прониква хладен въздух, температурите ще се понижат, но ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични бури ще има на повече места в западната и централната част от страната, но в източните райони вероятността за валежи е по-малка. През последните дни от десетдневката ще преобладава слънчево време, като не са изключени изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони и в следобедните часове.

Втората десетдневка на септември започва със сравнително спокойно време, а температурите остават по-високи от обичайните за периода. Към 16-17 септември ще има по-значителни увеличения на облачността, като отново вероятността за валежи е по-голяма в Западна България. Температурите относително ще се понижат.

През третата десетдневка температурите бавно ще се понижават, като в източните райони ще останат над нормата, а в западните ще се доближат до обичайните за края на септември. През повечето дни до края на месеца ще е относително сухо и спокойно, с вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи в началото, около средата и към края на периода.

Месечната сума на валежите в източните райони ще бъде по-ниска от обичайното, а в западните - около нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони от 50 до 80 л/кв.м.

На 22 септември в 16,31 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен. 

Източник: НИМХ / Нова телевизия