Има ли нужда от Велико народно събрание? - явно не всички политически сили са съгласни със свикването му

Решенията на Бойко Борисов са популизъм и целят да успокоят протестите, смятат социалистите.

Според секретаря на парламентарната група "БСП за България" Филип Попов премиерът прехвърля отговорността на кабинета към парламента и "пожара на протестите от Министерския съвет пред Народното събрание".

Лидерката на левицата Корнелия Нинова, която е в предизборна кампания за председателския пост в партията, коментира темата във "Фейсбук", където написа:

"Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество.

Включително от г-н Борисов в критични за него и партията му моменти.

Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване.

Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз.

Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й.

България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ.

Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа.

Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела."

От ВМРО приемат заявката на премиера като начало на дебат за нова Конституция, в който обаче трябва да се сменят изцяло правилата, а не само играчите в политическия театър, заяви пред БНР зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

Ще дадем становище по предложенията на ГЕРБ, ще видим нашите предложения и се надяваме да има  сериозен, смислен дебат, защото основният закон на държавата трябва да се променя внимателно и за дълго време, коментира той.

ВМРО имат свои предложения, например задължително гласуване, връщане на донаборната служба и промяна на правомощията  на президента - държавният глава да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

За предложения в различни посоки говори пред БНР и зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев: "Защо в конституцията да не бъдат внесени и социални елементи? Така например ние обмисляхме една идея за обвързване на минималната пенсия с процент от средната европейска пенсия."

От коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО-НФСБ) ще координират идеите си следващата седмица. Междувременно от партия "Воля" бяха категорични, че Велико народно събрание е ненужно, а лидерът им Веселин Марешки отсега се закани, че партията вероятно ще гласува против предложението:

Смятам за голямо губене на време в преминаване през едно Велико народно събрание, беше неговата оценка.

Като "изключително закъсняла стъпка в правилна посока, макар и недостатъчно решителна; по отношение на времето - стъпка встрани", коментира идеите на ГЕРБ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Бойко Борисов използва тези предложения, за да печели време и за да си гарантира, че ще остане на власт до края на редовния мандат на това Народно събрание. След това ще вкара страната в доста трудно предсказуема фуния на Велико народно събрание", анализира той пред БНР.

По думите му това не е нова Конституция, а по-скоро сериозна ревизия: "Най-важното липсва - достатъчно сериозна реформа на статута на главния прокурор; липсва гаранция, че Иван Гешев ще си подаде оставката и че повече такъв тип главни прокурори ще бъдат невъзможни. Там има празнина и се вижда, че Борисов не иска да влезе в тази тема. Виждаме заиграване с популизъм - идеята за намаляване на броя на депутатите, но това е антидемократично."

По думите му тези промени могат да се приемат и от Обикновено народно събрание, при едно смело мнозинство, а фундаменталният проблем е "делегитимацията на институциите и на парламента" - и вместо бързо да рестартираме парламента, ние затъваме в блато.

Той е убеден, че гражданският натиск дава резултати и теми табу за всички парламентарни сили започват да се говорят. Според него реалният изход от ситуацията е ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори - тъй като досегашният парламент е изпразнен от съдържание, лишен от експертиза: "В този парламент има двама юристи накръст и те щели да пишат нова конституция".

Източник: БНР