Първият месец от пролетта настъпва с прогноза за дъжд и сняг, но от националния празник Трети март започва затопляне

Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето. Продължителността на деня нараства и това, заедно със слънчевото греене, води до чувствително повишение на температурите, мъглите са рядко явление, а в равнините вали сняг средно едва 3-4 дни.

В някои години обаче нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите през месеца остават типично зимни, с повече снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух термометърът показва около и над 30 градуса.

През 2017 г. най-ниските температури през март се очаква да бъдат между -7 и -2 градуса, а най-високите ще достигнат 20-25 градуса, гласи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН пред агенция "Фокус".

Според синоптиците средната месечна температура през първия пролетен месец ще бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е 5 до 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините се задържа под нулата, между -8 и -2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините - между 60 и 90 л/кв.м.

В началото на месеца през страната преминава бърз студен атмосферен фронт, като облачността ще се увеличи. На места от запад на изток се очаква да вали дъжд, който през нощта срещу 2-ри в Предбалкана и по високите полета ще премине в сняг, но бързо ще спре. Ще е ветровито и температурите ще се понижат.

От 3-ти започва затопляне, което ще продължи до 7 март. През този период ще бъде предимно слънчево и топло, като в много райони максималните температури ще достигат до 20 градуса.

През последните дни от първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, които в края на десетдневката, с понижението на температурите в Предбалкана и високите полета, ще преминат в сняг. Температурите ще се доближат до климатичните норми.

През втората десетдневка времето ще се задържи променливо, динамично, а температурите - близки до обичайните и дори по-ниски. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13 март отново ще завали и температурите ще се понижат.

Има вероятност за създаване на валежна обстановка и значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието - от дъжд. С прекъсвания ще вали до края на периода, който бележи и последните дни от зимата, която официално си тръгва на 20 март в 12,29 ч.

И през третата десетдневка динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода, с настъпването на астрономическата пролет, валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на месеца отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,02 ч. и залязва в 18,16 ч., а продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца, след преминаване към лятното часово време, Слънцето изгрява в 7,11 ч. и залязва в 19,52 ч., а продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

Фазите на Луната през месеца са:
5 март - първа четвърт,
12 март - пълнолуние,
20 март - последна четвърт,
28 март - новолуние.

Източник: агенция "Фокус"