Американският президент изрази подкрепата си за НАТО, но заяви, че съюзниците в алианса трябва да повишат разходите си за отбрана

Нова глава във величието на Америка. Това обеща президентът Доналд Тръмп в първата си реч пред Конгреса след встъпването си в длъжност в Белия дом.

"Сега започва нова глава от американското величие. Нова национална гордост се разпростира сред нашата нация. Това, на което сме свидетели днес, е обновяване на американския дух", заяви Тръмп.

Самата си реч той започна с критика срещу расизма и антисемитизма, обръщайки внимание на няколкото тежки инцидента през последните седмици в САЩ. Той използва това, за да отхвърли косвено упреците, че сее омраза и разделение: 

"Неотдавнашните заплахи срещу центрове на еврейската общност, оскверняването на еврейски гробища и стрелбата в Канзас (по индийски мигранти - бел.р.) ми напомнят, че макар и да сме държава, разделена от политики, ние сме страна, която е единна в осъждането на омразата и злото във всичките му форми", заяви Тръмп.

Той не пропусна и да подчертае важността на имиграционни закони, които се опитва да прокарва, изтъквайки, че те ще допринесат за сигурността на нацията. 

"С налагането на нашите имиграционни закони ще повишим заплатите, ще подпомогнем безработните, ще спестим милиарди долари и ще направим нашата общност по-сигурно място за всички", заяви американският президент.

В речта си Тръмп изрази подкрепата си към съюзниците от НАТО, но още веднъж подчерта, че страните-членки на Алианса трябва да увеличат разходите си за отбрана, предупреждавайки, че неговата работа не е да "представлява света".

"Подкрепяме силно НАТО. Но нашите партньори трябва да да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, за да заемат пряка и смислена роля и в стратегически, и във военни операции, и да плащат справедлив дял от разходите", категоричен бе американският президент, допълвайки, че "на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това".

Източник: Агенция "Фокус"