Паметникът на българските опълченци в Руско-турската война през 1877-1878 г. в украинския град Болград бе надраскан със спрейове, призоваващи бесарабските българи да си ходят

Провокация от страна на украински националисти към бесарабските българи във Болград. Вандали намазаха с боя паметника на българските опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г., който се намира в града. 

От двете страни на паметника има следи от жълта боя, а на една от каменните плочи със синя боя е написано "чемодан - вокзал - София" (куфар - гара - София).

Камери за наблюдение около паметника няма, след като те са били откраднати през миналата година. 

Градското комунално предприятие обещава в най-скоро време да почисти паметника, тъй като за 3 март са планирани празнични мероприятия по повод годишнината от Освобождението на България от османските завоеватели.

Министерството на външните работи на Украйна осъди оскверняването на паметника в Болград, Одеска област. Прессекретарят на министерството в Киев Марияна Беца определи посегателството като "съзнателна провокация".

"Решително осъждаме досадния акт на вандализъм по отношение на паметника на българските опълченци в Болград. Считаме тези действия за съзнателна провокация, която цели създаването на напрежение и влошаване на приятелските отношения между Украйна и България", заяви тя.

Властите в Киев обявиха и че правоохранителните органи вече са започнали разследване и че ще подведат под отговорност виновните.

Болград има 16 хил. жители и е столица на бесарабските българи. Намира се на 167 км от Одеса. В Средновековието е бил част от Първото българско царство, а в днешния си вид е създаден през 1821 г. от български заселници. През 1855 г. е открита българската гимназия, която съществува и до днес.

Източник: "Дарик"