Според унгарския премиер смесването на различни етноси и култури води до неприятности и дестабилизация

"Етническата хомогенност" е водещ фактор за икономическия успех на страната. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан пред Търговската и индустриална камара, съобщава "Дойче веле".

По негови думи подобряването на конкурентоспособността не е единственият начин да се засили икономическия растеж и "повишаване стойността на родината". 

"Кой е другият начин? Първо, чрез запазване на етническата хомогенност", посочи премиерът. 

По думите му през последните години бе доказано, че "твърде много (етническо) смесване води до неприятности". Въпреки че подобно на много европейски народи населението в Унгария е смесица от народности, Орбан даде граници на това многообразие, тъй като според него то "е в рамките на даден етнически диапазон... в рамките на една цивилизация". 

Виж още: "Амнести": Речта на омразата достига нивата от времето на Хитлер

Известно е, че Орбан обяви мигрантската вълна в Европа като заплаха и вдигна огради по границите на страна, за да не допусне мигранти. 

"Унгарското правителство не може да рискува променяйки из основи етническия характер на страната. Това няма да повиши стойността на страната, напротив ще я понижи, а и ще я хвърли в хаос", предупреди още унгарският премиер. 

Според него ограничаването на етническото разнообразие е от обществено значение, защото "проблемът на паралелни общества е нежелателен". Това е намек за опасенията на Унгария, че мигрантите, които не могат да се интегрират, ще повишат нивата на престъпност и тероризъм. 

Унгария има рекордно ниска 4-процентова безработица, макар да има недостиг на работна ръка в някои сфери. В тази връзка премиерът предупреди срещу програмите за т. нар. "гости работници" и добави, че би ги подкрепил само при краткосрочни договори. 

"Не бих искал да видя страната да се плъзва към положението, когато нискоквалифицираната работа да се извършва само от чужденци. Ние сами трябва да вършим работата, която се изисква, за да работи държавата - от чистенето на тоалетните до ядрената наука", отбеляза Виктор Орбан.

Източник: "Дойче веле"