Белгийската столица не е само шоколад, бира и гофрети - и през цялата 2012-а е център на кулинарния фестивал Brusselicious

В Брюксел 2012-а минава под знака на кулинарните инициативи, обединени под мотото Brusselicious.

Белгийската столица, която е и център на обединена Европа, е известна и като туристическа дестинация за гастрономите. Сред символите на града (а и на страната изобщо), удостоени дори със собствени музеи, са шоколадът и бирата.

Но белгийско пиво и пралини, както и брюкселско зеле, могат да се намерят и у нас - както и прочутите гофрети, чийто аромат ни преследва по някои централни софийски улици.

Но кои са останалите? В YouTube канала на "Брюселишъс" са качени едноминутни клипчета, представящи емблематични местни храни, например морските дарове, особено миди, и пържените картофи, които са другите кулинарни звезди, използвани за привличане на туристи.

Брюкселските картофки нямат равни на себе си, защото са двойно пържени, за да придобият хрупкава коричка, обяснява този рекламен клип.


Другата особеност е, че се продават в павилиони на открито, т.нар. friteries (или fritkots), в хартиени фунии, а в сайта на Brusselicious е описан (с карта) и Топ 10 на местата в Брюксел, където ги предлагат.

Пак там може да се открие и списък с разнообразните прояви през кулинарната година - като филмови прожекции, изложби, дегустации, тематични вечери и фестивали.

Сред атракциите са също пътуващият ресторант в трамвай (Tram Experience), който прави двучасова обиколка от площада край Съдебната палата, и друг - на платформа, висяща от кран край някои местни забележителности.

Това е т.нар. Dinner in the Sky (Вечеря в небето), който е белгийска идея, внедрена и в други световни градове и позната дори у нас.


Снимка: VisitBrussels.be / Tony Le Duc