Ако посещавате голям и добре уреден зоопарк, отделете си повече време край къта с полярните зверове, за да наблюдавате (от разстояние!) техните игри

В началото на седмицата, на 27 февруари, бе отбелязан световният ден на белите мечки. За тяхното изучаване и опазване днес се грижи организацията "Полар беърс интернешънъл" (PBI).

Оттам осигуряват ценни указания и насоки за зоопарковете, които приютяват застрашения вид. Част от тези инструкции са свързани с развлеченията на обитателите.

Оказва се, че освен с басейн, където да се гмуркат, мецаните трябва да разполагат и с играчки, например гумени топки или пластмасови туби, за да упражняват своите умения и инстинкти.


Играта с подобни предмети може да ви накара да прекарате край техния кът много повече от предвиденото време. Изобщо, ако посещавате голям и добре поддържан зоопарк, отделете си поне няколко часа, а защо не и цял ден.

Дори обаче да нямате възможност да им се наслаждавате на живо, можете да ги откриете на десетки и стотици клипове в YouTube. Зоопаркът в датския град Аалборг например наскоро пусна в канала си ново видео с едногодишния Ауго, който си играе с широка тръба и кокал.

Шоуто му се конкурира с представлението на неговия по-голям полубрат Милак със същата тръба, използвана като оръдие за лов - само че поради липсата на истинска плячка, мечокът "пленява" една от играчките си.

Естествената среда на белите мечки е застрашена поради глобалното затопляне и зоологическите градини играят все по-важна роля за опазването на вида.

Според исторически хроники първата бяла мечка, отглеждана в плен, се намирала в менажерията на египетския фараон Птолемей Втори (283-246 пр. н.е.) в Александрия. В далечното минало бели мечки са имали и владетелите на Дания, Англия, Германия, Норвегия.

През 1874 г., когато във Филаделфия отваря врати първата зоологическа градина в САЩ, най-популярната атракция стават именно белите мечки. По-старите столичани сигурно помнят, че видът е присъствал и в софийския зоопарк.

А това е Уокър, който през декември, за третия си рожден ден, получи като играчка жълта строителна каска. Мечокът обитава шотландски зоопарк за диви животни (Highland Wildlife Park), а е роден в Холандия.