Номинираните са 12, води синигерът, а след края на допитването в Южния парк ще бъде направена пътека за наблюдение на птици

Коя е птицата на София? Достолепните сойки от Южния парк или косовете, които шумолят из нападалата шума в Борисовата градина? Синигерчетата, чуруликащи в квартала ви, или домашните врабчета, които храните с трохи на балкона? 

Бихме искали да видим в списъка дори вечните гълъби, гарваните, възпяти от Ботев, или елегантните свраки, които обичат да се закачат с уличните котки и кучета - но не ги открихме сред 12-те номинирани птици.

В замяна на това там са попаднали позавърналата се напоследък гугутка, градската лястовица, горската зидарка, големият пъстър кълвач, славеят, дори кукумявката, керкенезът (от сем. Соколови) и защитения алпийски бързолет, известен още като Apus melba.

Анкетата в сайта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - http://www.bspb.org/birdsymbol - с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" продължава до 15 март, а към края на февруари води синигерът.

Допитването ви дава възможност да опознаете пернатите обитатели на големия град чрез снимки, текст и звук, но има и друга цел в рамките на проекта "Вижте за първи път: Летящото богатство на България".

Идеята му е страната ни да се популяризира като дестинация за природосъобразен туризъм и birdwatching (наблюдение на птици), като в същото време се повиши и културата на опазване на техните местообитания. 

Между обектите, които могат да привлекат туристи и чрез местните видове птици, са изброени Белоградчишките скали, гробницата на Орфей, Бургаските езера и миграционният път Виа Понтика, крайбрежна Добруджа и тракийските гробници в Долината на тракийските царе.

След края на допитването в Южния парк ще бъде поставена скулптура на новоизбрания символ, а специална пътека за наблюдение на птиците ще информира какви видове могат да бъдат забелязани там.  Полезен за любителите birdwatchers може да бъде и сайтът BirdsInBulgaria.org.

Все по-често в Морската градина, а и другаде из Варна могат да се видят врани вместо гларуси, снимка: Любомир Бенковски-Бенджи/Булфото