Един малък шоколадов рай в Берлин, ако имаш път натам.

"Erich Hamann Bittere Schokoladen Berlin" е основана през 1912 от, познай кой, Ерик Хаман, сладкар от Мемел, Източна Прусия.  

Първия си магазин той открива на Kurfürstenstraße до няколко девически интерната, чиито обитатели задоволявали необходимостта си от тъмен (горчив) шоколад с по-малко захар. Така Ерих решава това да е основният фокус на компанията му. 

Бизнесът потръгва и през 1928 той възлага на архитекта Йоханес Итен проектирането на новата фабрика, магазин и жилищна сграда за компанията, създавайки сграда на Brandenburgische Straße, Вилмерсдорф, която все още е централен офис на фирмата, както и офис и дом на сина на Ерих, Герхард, и внука му Андреас, който днес управлява бизнеса на компанията. 

Въпреки че почти всичко тук се прави на ръка - производство, опаковане и разпространение, във фирмата работят едва 12 души. Сред тях е и Герхард, който е отговорен за производството на най-важния продукт на компанията, шоколадовите стърготини. Те все още се произвеждат на машина, разработена от Ерих. 

От този магазин можеш да закупиш всичко, което магазина предлага. Онлайн можеш да ги намериш в KaDeWe и Murkudis, освен това изпращат продуктите си до клиенти в Германия.  

Ако имаш път към Берлин, не пропускай! 

За "Erich Hamann Bittere Schokoladen Berlin" ни подсказа Stil in Berlin